Житель Харківщини хотів у кожному дворі поставити Леніна

Слідчі викрили двох мешканців Первомайського.

Один чоловік хотів поставити пам’ятник Леніну у кожному дворі, інший дискредитував українську армію.

Правоохоронці викрили двох жителів міста Первомайський (Лозівський район), які підтримували збройну агресію Росії, — чоловіків 49 і 51 року. Обом оголосили підозру.

Слідчі встановили, що 49-річний чоловік є електромонтером. Він неодноразово публічно підтримував дії загарбників та виправдовував перед колегами збройну агресію Росії, також робив це у забороненій в Україні соцмережі «Однокласники».

«Там він активно репостив антиукраїнський контент з класичними наративами кремлівської пропаганди про «бандерівців, які вбивають слов’ян», та про «українські війська, які обстрілюють мирне населення Донбасу». Крім того, підозрюваний розмістив публікацію, у якій стверджував, що в кожному дворі необхідно поставити пам’ятник Леніну, адже сам він нібито є «основателем украинского государства», — розповіли у Харківській обласній прокуратурі.

Ще один чоловік, який отримав підозру, обіймає посаду слюсаря на підприємстві у Первомайському. Росіян він підтримував також в «Однокласниках». На своїй сторінці чоловік зізнавався у коханні країні-агресорці й робив репости публікацій, де викривлялися історичні факти, та віршів, які дискредитували Збройні сили України.

Обом оголосили підозру за ч. 2 і ч. 3 ст. 436-2 (поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Росії проти України, вчинене повторно) Кримінального кодексу України. Електромонтер отримав ще одну підозру — за ч. 1 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Росії проти України). Зараз ухвалюють питання про обрання чоловікам міри запобіжного заходу. Підозрюваним загрожує до восьми років ув’язнення та конфіскація майна.

Як писав KharkovNEWS.info, ексспівробітник харківського театру виправдовував збройну агресію Росії. Він користувався сторінками у Facebook, а також в «Однокласниках». Чоловік раніше працював в одному з харківських театрів. Звідти був звільнений, оскільки підтримував ідеї «русского мира» та мав проросійські настрої.

Джерело

Новости Харькова