Із харківського суду пішла суддя

Тетяна Бабкова була кандидатом на посаду судді Касаційного цивільного суду.

Причиною звільнення стали «загальні обставини».

7 березня Вища рада правосуддя звільнила сімох суддів із Закарпатської, Харківської, Херсонської, Черкаської, Київської та Дніпропетровської областей. Серед них — суддя Фрунзенського районного суду Харкова Тетяна Бабкова. Про це повідомили на сайті Вищої ради правосуддя.

«Вища рада правосуддя вирішила звільнити суддів у зв’язку з поданням заяв про відставку», — сказано на сайті.

Зазначимо, у 2017 році Тетяна Бабкова була кандидатом на посаду судді Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду. Вища кваліфікаційна комісія суддів України розглядала питання щодо підтвердження її здатності здійснювати правосуддя у відповідному суді.

Комісія допустила до участі в конкурсі Бабкову ще у 2016 році. За рік було 120 вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного суду. Бабкова брала участь у кваліфікаційному оцінюванні. Вона набрала 77,25 бала та була допущена далі. У практичному завданні її дали 66 балів.

Однак Громадська рада доброчесності надала висновок про невідповідність Бабкової критеріям доброчесності та професійної етики. Підставою стала невідповідність даних у її декларації. Суддя вказала автівку, але не зазначила права на неї. 

«У декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2016 рік кандидатом задекларовано автомобіль HYUNDAI TUCSON 2008 року випуску, однак не зазначено, на якому саме праві він належить кандидату. Згідно з даними декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2016 рік — чоловіка кандидата Лісоівана Б.М., цей автомобіль з 06 січня 2011 року належить кандидату Бабковій Т.В. на праві користування (тимчасове користування).

Крім того, автомобіль ІКСО SAMAND 2007 року випуску не був вказаний суддею у декларації за 2015 рік.

Суддя пояснила, що автівка була HYUNDAI перебувала у власності її батька, довіреності на неї вона не отримувала й твердження щодо перебування автівки у її користуванні в попередні періоди не відповідають дійсності. На іншу автівку довіреності також не було. Комісія вирішила, що власник автомобіля може у будь-який час передати право керування транспортним засобом будь-якій іншій людині, у якої є посвідчення водія, без надання відповідної довіреності. Тому спростувала висновок Громадської ради доброчесності й підтвердила здатність здійснювати правосуддя Бабкової.

«З огляду на зазначене Комісія у пленарному складі вирішила визнати Бабкову Т.В. такою, що за критеріями професійної етики та доброчесності підтвердила здатність здійснювати правосуддя у Касаційному цивільному суді у складі Верховного Суду», — сказано на сайті.

Як писав KharkovNEWS.info, у 2019 році суддя Фрунзенського райсуду Харкова Тетяна Бабкова отримала подарунок у негрошовій формі на суму 250 000 гривень.

Джерело

Новости Харькова