Інститут протезування у Харкові не працює весь час повномасштабної війни

Інститут мав стаціонарне відділення на 180 ліжок, щомісяця виготовляли більше 70 ортезів, протезів та корсетів.

В Інституті другий рік йде реорганізація. Коли він запрацює, ніхто напевно сказати не може.

Український науково-дослідний інститут протезування, протезобудування та відновлення працездатності у Харкові не працює. Він закрився ще до повномасштабної війни, спеціалістів звільнили, вони змушені були виїхати до Кропивницького, аби допомагати українським військовим відновлюватисся після поранень.

Будівля Інститут простоює, тривають бюрократичні процеси з передачі його від Міністерства соціальної політики України на баланс Міністерства охорони здоров’я.

«Зараз через війну ми маємо велику кількість пацієнтів з ампутаціями. А цей заклад перед повномасштабним вторгненням був одним з найкращих у реабілітації таких пацієнтів. Важливо, щоб збереглася команда фахівців, які будуть в цьому напрямку працювати в східній частині України», — зазначив директор департаменту високотехнологічної медичної допомоги та інновацій МОЗ Василь Стрілка.

Надавати допомогу людям, які мають ампутації, Інститут зможе лише після реорганізації та укладення договорів із Національною службою здоров’я України, коли отримає відповідні кошти на лікування пацієнтів. Про потреби Інституту протезування розповіли представникам Міжнародного комітету Червоного Хреста, щоб надалі вони змогли допомогти. Чи запрацює Інститут до кінця 2023 року, у ХОВА не говорять.

Інститут протезування займався реабілітацією людей з складною патологією опорно-рухового апарату після інсульту, ампутації, переломів, травм спинного мозку. Це єдиний реабілітаційний заклад у Харкові, в інших лікарнях є тільки профільні відділення. Інститут мав стаціонарне відділення на 180 ліжок для реабілітації, щомісяця тут виготовляли більше 70 ортезів, протезів та корсетів. У квітні 2022 року частина спеціалістів переїхала до Кропивницього.  За чотири місяці роботи тут виготовили 30 ортезів і корсетів, реабілітацію пройшли понад 100 пацієнтів, а консультації отримали більше 300, повідомляло «Суспільне».

Як писав KharkovNEWS.info, 25 січня 2023 року на позачерговій сесії Харківської міської ради ухвалили рішення про реорганізацію чотирьох закладів охорони здоров’я шляхом приєднання. Медзаклади реорганізували через фінансовий стан.

Джерело

Новости Харькова