Як не стати Детройтом? Харківські підприємці платитимуть менше податків

Податок на землю, нерухомість та екологічний податок скасують, але не для всіх.

Підприємці Харкова мають право на податкові пільги. У Міністерстві фінансів, нарешті, роз’яснили суперечливу норму закону, і тепер громади, що знаходяться в зоні можливих бойових дій, мають право користуватися тими ж пільгами, що й населені пункти поблизу лінії фронту.

Податок на нерухомість, землю та екологічний збір на території більшості громад Харківської області можна не сплачувати. Як тільки Державна податкова служба дасть роз’яснення, підприємці матимуть право на перерахунок.

Бойові дії є, а зони немає

Харківські підприємці довго домагалися права бути включеними до переліку зон бойових дій. Лише в липні цього року уряд визнав, що в 2022-му бойові дії в місті таки велися, отже, підприємці мають право на певні пільги щодо сплати податків. Але вважається, що з вересня минулого року місто Харків та Харківська область перейшли із зони активних бойових дій до зони можливих бойових дій, і в податковій знову почали нараховувати плату за землю та нерухомість. На рівні міста від цих податків звільнили тільки тих підприємців, які втратили майно під час обстрілів, але, як показує практика, таким підприємцем в Харкові може стати кожен.

Як писав KharkovNEWS.info, у листопаді безпілотник знищив СТО, де ремонтували автомобілі, зокрема військовим. Минулого тижня місто знову опинилося під обстрілами, про чергові втрати написав у Facebook відомий харківський інвестор, засновник кількох компаній  Абдурахман Шайхалов.

«В одному з наших офісів вилетіли всі вікна та світильники, пошкоджені навіть внутрішні двері. З 10 наших об’єктів з лютого 2022 року через рашистські обстріли та попадання осколків від ракет різною мірою пошкоджено 7 — це 70%», — написав підприємець.

Розбиті вікна в офісі. Фото: Абдурахман Шайхалов

При досить високих ризиках харківські підприємці працюють в тих же умовах, що ужгородські або чернівецькі. У бізнес-спільнотах вважають, що саме це стримує тих, хто релокувався, повертатися назад, а в подальшому з міста виїде ще більше підприємців.

«Харків перетворився на дуже депресивне місто. Це поки що не класичний Детройт, але військові ризики грають свою роль. Ці податки на землю, на нерухомість можуть складати більше, ніж виручка від оренди. Багато хто каже: якщо ця ситуація не буде вирішена, ми просто закриємо ці підприємства на гачок, розпустимо людей», — пояснив ситуацію KharkovNEWS.info голова Координаційної ради Європейської Бізнес Асоціації у Харкові Ігор Балака. 

Підприємці, представники обласної ради та народні депутати вирішили звернутися за роз’ясненням до Міністерства  фінансів та інших регуляторів. Роз’яснення мають полегшити життя бізнесу в регіоні.

Сигнал повертатися

Народна депутатка Вікторія Кінзбурська, яка входить в парламентський комітет із питань фінансів, податкової та митної політики, звернулась до Міністерства фінансів з проханням пояснити: чи однакові права у підприємців, що ведуть діяльність у зоні можливих бойових дій з тими, хто працює в зоні бойових дій. У Міністерстві відповіли ствердно.

«Дати припинення бойових дій немає, тож обовʼязок не виникає, є тільки право», — підсумувала Вікторія Кінзбурська.

Пізніше можливість не сплачувати податок підтвердила і Державна регуляторна служба.

«Державна податкова служба має дати роз’яснення і визначити порядок сплати цих податків. Як тільки вона дасть такого листа, вже можна буде відчувати себе нормально, місцеві громади повинні будуть виконувати наказ регуляторної служби», — розповів Ігор Балака.

Відповідь Мінфіну. Сриншот зі сторінки Вікторії Кінзбурської

За його словами, підприємці можуть і далі сплачувати ці податки, якщо матимуть можливість, але ті, в кого бізнес висить на волосині, зможуть звернутися до податкової за перерахунком.

Податок на землю та нерухомість для Харкова не був головним, він стоїть на третьому місці за кількістю надходжень до бюджету після податку на доходи фізичних осіб та єдиного податку. На думку президента Асоціації приватних роботодавців Харкова Олександра Чумака, втрати для громад можливі, проте якщо бізнес не має можливості платити, не має прибутку, то стягувати його немає сенсу.

«Органи місцевого самоврядування витрачають додаткові ресурси — треба йти в суди, відсуджувати ці гроші, а по факту вірогідність їх сплати дуже низька. Податкова підтримує це, бо витрати держави на стягнення податку йдуть, а сам податок все одно не надійде. Немає сенсу витрачати кошти на обслуговування цих заборгованостей», — пояснив Олександр Чумак KharkovNEWS.info.

Натомість для бізнесу, що релокувався, це рішення буде потужним сигналом повертатися додому, бо в Харківській області він може отримати деяку конкурентну перевагу. Поки що харківський бізнес працює в нерівних умовах, навіть не може отримати кредит за програмою 5-7-9, бо банки готові надавати кредитування лише за умови застави майна, що знаходиться не менш ніж за 60 кілометрів від Харкова на захід. Зараз асоціації підприємців працюють над тим, щоб розробити програму кредитування спеціально для таких — прифронтових — громад і запропонувати її уряду. 

Автор: Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова