Харківському історику-антимайданівцю оголосили вирок

Вирок оголошений заочно.

Олексій Корнєв спочатку пройшов шлях від націоналіста до антимайданівця.

1 серпня Жовтневий районний суд Харкова оголосив вирок антимайданівцю з Балаклії Олексію Корнєву. Його визнали винним у посяганні на територіальну цілісність та недоторканість України й призначили покарання у вигляді чотирьох років ув’язнення з конфіскацією майна. Судили чоловіка заочно, у спеціальному провадженні. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на Єдиний державний реєстр судових рішень.

За даними слідства, з 2014 року Корнєв знаходиться за межами України. Восени 2018 року його оголосили у розшук, відомо, що він переховується у Росії. Встановлено, що 5 квітня  2015 року Корнєв знаходився у Москві. У той день він узяв участь у круглому столі. Темою заходу стало «створення комітету політичних емігрантів Харківщини». Чоловік виступав як прихильник «харківської народної республіки».

«Під час заходу Корнєв звернувся від імені представників соціально-політичної організації «комитет двадцяти семи политэмигрантов «харьковской народной республики» до усіх організацій і структур, що визнають «харківську народну республіку». Він закликав об’єднатися для створення колегіального органу, що виконуватиме функції тимчасового уряду й узгоджуватиме діяльність у сфері побудови на території Харківської області державного утворення «харківська народна республіка», непідконтрольного уряду України», — сказано у матеріалах справи.

У ХАЦі зазначили, що Корнєв пройшов шлях від активного націоналіста до учасника харківського Антимайдану. У 2014 році Корнєв заявляв, що громадська організація «Надія нації» і комітет «Вільна Україна», сформований у Бєлгороді, беруть на себе повну відповідальність усі теракти, скоєні проти Євромайдану.

Корнєв навчався у Харківському національному університеті ім. В. Н. Каразіна на історичному факультеті. Йому належить стаття під назвою «Українське село напередодні Голодомору 1932-1933 рр.: феномен «культурного куркуля» (за матеріалами Харківщини)». У 2006 році Корнєв балотувався до Фрунзенської районної ради. Із 2007 по 2009 роки керував пресслужбою та був членом Проводу Харківської обласної організації Конгресу українських націоналістів. «Надію нації» очолив у 2008 році. 

«Наприклад, День УПА у 2011 році Корнєв відзначав таким зверненням: «Провід «Надії Нації» вітає всіх зі святом Покрови Пресвятої Богородиці, днем ​​Української Повстанської Армії та Війська Запорізького. Слава Україні!», — розповіли у ХАЦі.

«Популярність» до Корнєва прийшла після бійки з організаціями «Патріот України» та «Соціал-національна асамблея», яка сталася у 2009 році.

Корнєв унесений у базу «Миротворець». Там сказано, що із 2010 по 2014 рік він працював позаштатним співробітником управління Служби безпеки України у Харківській області. Крім того, він є одним із лідерів харківських «тітушок», бив євромайданівців, розгойдував ситуацію у Харкові у 2014 році, брав участь у захопленні Харківської обласної державної адміністрації, прихильник створення «Новоросії». Один із засновників комітету 27 так званої «ХНР».

Винним Корнєв визнаний за ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.

Як писав KharkovNEWS.info, суд оголосив вирок одній із найпалкіших прихильниць росіян на Харківщині. Світлана Міхальова розповідала перед російськими камерами про те, як чекала на російських загарбників та жалілася на українську мову.

Джерело

Новости Харькова