Харківський обласний центр служби крові потребує постійних донорів: де здати кров

За інформацією: Суспільне Харків.

Андрій Підгорний здає кров у Харкові. Лютий 2023 року. Фото: Ірина Гнатюк/Суспільне Харків

У Харківському обласному центрі служби крові потребують постійних донорів, які б здавали кров раз на два місяці.

Через російську агресію у медзакладах області збільшилась кількість запитів на кров та її компоненти, розказав Суспільне Харків лікар обласного центру служби крові Сергій Гладкий.

"Донорів було мало, і ми били на сполох. У всіх соціальних мережах просили прийти й здати кров. Але зараз набагато більше, і все одно ситуація така, що треба, щоб постійно приходили донори", — говорить Сергій Гладкий.

Лікар обласного центру служби крові Сергій Гладкий. Лютий 2023 року. Фото: Ірина Гнатюк/Суспільне Харків

За словами лікаря Сергія Гладкого, найбільше крові передають у військовий госпіталь, пологові будинки та хірургічні відділення Харкова та області.

Харків'янин Андрій Підгорний вже двічі приходив до обласного центру служби крові: "Треба допомагати. Кров потрібна і для наших бійців, які нас захищають. Тому як можемо, так і допомагаємо".

У Харкові донори здають кров. Лютий 2023 року. Фото: Ірина Гнатюк/Суспільне Харків

Олеся Балаклицька здавати кров приїхала з Дергачів — її брат боронить Україну на фронті: "Мені завжди хотілося здати кров. Спершу не виходило, оскільки на початку вторгнення Харків обстрілювали, тому не ризикнули, а зараз є можливість".

Жителька Дергачів Олеся Балаклицька. Лютий 2023 року. Фото: Ірина Гнатюк/Суспільне Харків

Кількість донорів, яких прийняли за 2022 рік, у центрі не розголошують з міркувань безпеки.

У Харкові донори здають кров. Лютий 2023 року. Фото: Ірина Гнатюк/Суспільне Харків

Нині донорів приймають в обласному центрі служби крові, а також у чотирьох лікарнях Харкова та п'яти районних центрах області.

За словами завідувача відділу відбору донорів Юрія Верховенка, у медзаклади області передали понад 58 тисяч доз. У центрі у 2022 році виготовили на 10% більше компонентів крові у порівнянні з попереднім роком.

Новости Харькова