Харківська поліція створює бібліотеку злочинів росіян

IT-спільнота допомогла слідчим зібрати інформацію на єдиній платформі.

Поліцейські збирають цифрову доказову базу злочинів росіян, які вони скоїли на території Харківської області.

Усі фото, відео, документи, інформацію про підрозділи, повні дані та посади військових окупантів, які росіяни залишили в деокупованих районах, коли тікали від контрнаступу Сил Оборони минулої осені, оцифровують для єдиної бази. Усі дані, які вдалося знайти на папері (окупанти кидали сотні мішків з паперами із внутрішнбою інформацією) у «штабах» та «адміністраціях», вирішили не просто зберегти їх, а й використовувати. Допомогти поліції взялися айтішники, які створили SORС.

«За допомогою представників харківської IT спільноти вдалося зібрати все на єдиній платформі. Щоби не загубився жоден знайдений папірець, вони розробили унікальну програму спеціально для поліції. “SORС” — це наша нова цифрова база, там зібрані тисячі екземплярів ворожої документації. І тепер ми не просто зберігаємо цю інформацію. База — дуже зручна та ефективна, там є простий пошук, все систематизовано, працює і на мобільних пристроях. Простими словами — знайти дані про російського військового можна навіть за його позивним. І ми вже почали діяти — наприклад, змогли точно вирахували, хто з представників армії-терористки викрав іномарку з адміністрації Дворічанського Національного природного парку під час окупації,» — повідомив начальник Слідчого управління ГУ Нацполіції Харківщини Сергій Болвінов.

За розповідями свідків про одного з мародерів, якого називали “Ден”, експерти вийшли на Дениса Максимова. Тепер його профіль у базі базі доповнений фотографіями та іншими даними.

Фото: скрин Сергія Болвінова.

За словами Болвінова, до бази змогли завантажити близько 60% покинутих росіянами документів, у цьому допомагають курсанти Національного університету внутрішніх справ.

«Уже маємо понад 2,5 Тб інформації, з фото і відео, допитами полонених. Ця база — справжня бібліотека воєнних злочинів, які скоїли росіяни. Тепер ці дані ніколи не загубляться, а кожен злочинець обов’язково буде ідентифікований. Ця робота — на довгі роки, для наступних поколінь також. Але наша мета — щоби провина кожного, хто скоїв злочин на нашій землі, була зафіксована та доведена. Тепер жоден документ точно не згниє в мішку, всі матеріали можна активно використовувати під час розслідувань. А світ матиме беззаперечні докази звірств, вбивств і кожного випадку крадіжки або мародерства, які вчиняли росіяни в Харківській області», — написав Болвінов.

Джерело

Новости Харькова