Харківська область — на другому місці за скаргами щодо порушень мовного закону

"Лідерство" втримує Київ.

У Харківській області зафіксували 256 скарг.

За перші п’ять місяців 2023 року українці надіслали 1650 звернень щодо порушення мовного закону. Це майже удвічі більше у порівнянні з минулим роком. У середньому на місяць реєструють 330 таких звернень. Більшість скарг, 73%, надходить від жителів Києва, Харківської, Одеської та Дніпропетровської областей. Про це повідомили у сервісі моніторингу «Опендатабот».

«Кількість звернень щодо порушення Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» рік до року росте. Найбільше звернень стосуються відсутності української версії сайту, обслуговування російською мовою та порушень у сфері освіти. Київ є лідером за кількістю звернень, також в антитопі — Одещина, Харківщина, Дніпропетровщина», — розповіли аналітики.

Зокрема, у Києві було 674 скарги щодо порушень мовного закону у період із січня по червень 2023 року, на Харківщині — 256. Третє місце обіймає Одеська область із 238 скаргами, четверте — Дніпропетровська (145 скарг). Взагалі не надсилали скарги жителі Рівненської області. По 163 зверненнях регіон встановити не вдалось.

Майже у третині звернень від українців йшлося про відсутність української версії сайтів. На другій позиції заяви про обслуговування російською мовою, однак таких звернень у порівнянні з 2021 роком поменшало (24% проти 17%).

Однак звернень про рекламу з порушенням мовного закону стало більше — 11% у 2021 році і 14% у 2023 році. Також побільшало заяв про порушення у сфері освіти.

Як писав KharkovNEWS.info, мовний омбудсмен Тарас Кремінь подав апеляцію на ухвалу Київського районного суду Харкова, якою був скасований штраф меру Харкова Ігорю Терехову за використання російської мови у соціальних мережах. Однак апеляційний суд вирішив залишити ухвалу без змін.

Джерело

Новости Харькова