Гроші на ЗСУ: лише 17 громад Харківщини з 56 прийняли програми

Програми допомоги Силам оборони на 2024 рік є лише у третини громад Харківської області, повідомив аналітичний центр “Обсерваторія демократії”.

“Попри те, що наближається вже друга річниця повномасштабного вторгнення, рівень залученості місцевих рад Харківської області до допомоги армії та розуміння їхніми посадовцями воєнних реалій залишаються на низькому рівні”, – констатували аналітики.

За їхніми даними на кінець січня 2024 року, лише 17 місцевих рад (з 56) затвердили на 2024 рік програми допомоги Силам оборони. 13 не продовжили програми, термін реалізації яких минув минулого року. Понад чверть взагалі не ухвалили програму підтримки Сил оборони ні на 2023, ні на 2024 рік. Що відбувається ще в 10 громадах, оцінити складно, оскільки вони не опублікували свої бюджети та рішення сесій (переважно мова про прифронтові громади, у частини з них просто не працюють офіційні сайти).

Інфографіка АЦ “Обсерваторія демократії”

Щодо фінансування програм, то ситуація ще більш плачевна: лише сім із 56 громад уже запланували витрати на підтримку Сил оборони. Це Валківська, Краснокутська, Малоданилівська, Солоницівська, Старовірівська та Чугуївська.

“При цьому, лише у Краснокутській та Малоданилівській громадах закладені видатки перевищили 1% від загальних витрат місцевого бюджету. Водночас інші 33 громади регіону, які опублікували місцевий кошторис на 2024 рік і додатки до нього, не затвердили кошти на підтримку армії в цьому році. При цьому, вони витрачають кошти на обʼєктивно менш пріоритетні напрями, зокрема, на благоустрій та дороги, витрати на які мають бути максимально урізані”, – наголосили в “Обсерваторії демократії”.

При цьому там все ж таки визнали, що відсутність профільних програм в окремих громадах не означає, що вони зовсім не надають допомоги армії. Наприклад, у 2023 році Мереф’янська та Старосалтівська громади виділяли кошти на Сили оборони. Також кількість громад, які в січні минулого року вже затвердили кошти для допомоги ЗСУ, була меншою, ніж у січні 2024-го – їх було лише п’ять (Богодухівська, Зачепилівська, Краснокутська, Старовірівська та Харківська).

Джерело

Новости Харькова