«Дворічну стирають із лиця землі», — керівниця ДВА

Окупанти хаотично стріляють по житлових будинках.

Мешканців громади закликають терміново евакуюватися у безпечні місця.

Російські військові постійно гатять по житлових будинках та інфраструктурі селища, стираючи з лиця землі Дворічну (Куп’янський район). Про це повідомила начальниця Дворічанської селищної військової адміністрації Куп’янського району Галина Турбаба. Це відбуваєтсья протягом останніх трьох місяців

«Потім почався жах. Дворічну почали стирати з лиця землі. Це не просто вираз, не фігура мовлення. А це дійсно стан справ. Тому що хаотично стріляють, стріляють по житлових будинках. Ми на сьогодні вважаємо, що 70% житлових будинків у нас уже зруйновано. Це, мабуть, цифра ще замала», — сказала Турбаба.

У Дворічанській громаді деокуповані 27 населених пунктів, 28 — ще перебувають під тимчасовою окупацією, лінія фронту розрізає громаду, тому вся територія знаходиться у зоні активних бойових дій. Евакуація звідти розпочалася ще у вересні, коли було більш-менш спокійно. Однак люди не хотіли виїжджати в інші населені пункти. Здебільшого мешканці Дворічної — пенсіонери. На сьогодні з Дворічної вдалося евакуювати майже всіх мешканців.

«Це, мабуть, можна зрозуміти, бо сільське населення — переважно люди похилого віку, все життя прожили там, жаль своє господарство, тварин, це заважає евакуації. З перших днів допомога адміністрації, волонтерів, — сказала Турбаба. — Люди знають, куди їх вивозять. У нас у Харкові, можна сказати, вже є діаспора дворічанська. Дворічани спілкуються один з одним, знають про умови життя, куди їх вивозять. Але заважає те, що ми прикипіли до своєї рідної землі».

Усіх дітей із Дворічної та села Западне, яке також почало піддаватися постійним ударам із боку окупантів, вдалося евакуювати. А от у селах, розташованих далі від Дворічної, залишається дуже багато мешканців, зокрема переселенців із Дворічної.

В евакуації допомагає Червоний Хрест і волонтери. Вивозять навіть, якщо є заявки усього на 1-2 людини. Як розповіла Галина Турбаба, є випадки, коли люди, які виїхали раніше, просять евакуювати їхніх родичів, що залишилися в населених пунктах. Однак коли волонтери приїжджають, люди відмовляються із ними їхати. Начальниця військової адміністрації вкотре звертається до мешканців із закликом погоджуватися на евакуацію.

«Дуже б хотілося, щоб заявки були такі, щоб люди їхали, щоб вони евакуювалися у більш безпечні місця, не трималися зараз за те, що може бути зруйновано у будь-який час. Ситуація дуже складна, але ми відчуваємо допомогу від усіх, вдячні всім, — зазначила Турбаба. — Хоча у нас і немає зв’язку, буде розголос, хочу звернутися до мешканців Дворічанської тергромади: давайте ми будемо зараз у більш безпечних місцях із тим, щоб ми живі повернулися до своїх населених пунктів, які потім будемо відбудовувати разом».

Як писав KharkovNEWS.info, сьогодні, 12 квітня, російські військові завдали удару по Дворічній. За попередньою інформацією, постраждали 40-річний чоловік і 30-річна жінка. Вони перебувають у важкому стані.

Джерело

Новости Харькова