Двох псевдоволонтерів засудили на Харківщині

Псевдоволонтерами виявилася харків'янка та мешканець Лозової.

Жінка отримала продукти для неіснуючої людини, чоловік хотів забрати кошти ЗСУ.

Мешканку Харкова Світлану Порхун, яка проводила махінації з гуманітарною допомогою, зобов’язали заплатити 34 000 гривень штрафу. Жителя Лозової Сергія Андреєва ув’язнили на 4,5 роки тюрми за привласнення коштів на допомогу Збройним силам України. Про це пише Харківський антикорупційний центр.

Вирок Світлані Порхун виніс 2 грудня Московський районний суд Харкова. 38-річну жінку визнали винною за ч. 1 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харків’янин ошукав пенсіонерів, які хотіли замінити побиті війною вікна

Слідство встановило, що Порхун добровільно представляла інтереси мешканців будинку від організації World Central Kitchen. Ця організація допомагає продуктами людям, які опинилися у складних життєвих обставинах. Жінка внесла неправдиву інформацію під час складання списків.

«Як вказано в тексті вироку суду, Порхун склала та подала до вказаної організації списки осіб, які повинні мешкати у будинку та потребували гуманітарної допомоги, але умисно викривила вказані дані та замість дійсної жительки виписала дані вигаданої особи», — розповіли у ХАЦі.

Пізніше Порхун отримала на неіснуючу людину пакет із продуктами на 576 гривень. Через це допомога не дісталася жінці, яка цього дійсно потребувала та яка зверталася до Порхун по допомогу.

Вирок Сергію Андреєву оголошений Лозівським міськрайонним судом Харківської області 22 грудня. За даними слідства, Андреєв — уродженець Дніпра, живе у Лозовій. Працює водієм таксі у службі «ЄСТ».

Правоохоронці встановили, що Андреєв уже був засуджений у 2013 році за шахрайство. Тоді йому призначили штраф у сумі 850 гривень, який він оплатив, судимість була знята.

У квітні цього року Андреєв, мешкаючи в Лозовій, розміщав на сайті оголошення щодо збору коштів на обладнання для Збройних сил України. Люди перерахували йому 50 000 гривень. Однак правоохоронці з’ясували, що Андреєв не планував купляти обладнання, гроші він хотів привласнити. Усього встановлено 54 епізоди незаконної діяльності «волонтера». Андреєв подав апеляційну скаргу.

Як писав KharkovNEWS.info, Світлана Порхун кілька тижнів запевняла, що отримувала допомогу на сусідів, але все забирала собі.

Джерело

Новости Харькова