Чверть злочинів росіяни скоїли в Харківській області

У регіоні зафіксовано більше 11 000 військових злочинів РФ.

Чверть від усіх злочинів росіян в Україні були вчинені на території Харківської області.

Із початку війни прокурори відкрили понад 11 000 кримінальних проваджень за ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України. Більшість із них стосуються фактів обстрілів аркова та Харківської області. Про це повідомив речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко в ефірі національного телемарафону.

«Щодо кількості кримінальних проваджень у Київській області не готовий сказати, порівнювати. Але, наскільки мені відомо, по всій Україні всього за фактом порушення законів та звичаїв війни — близько 40 000 кримінальних проваджень. Із них 11 000 — це в Харківській області та місті. Тому близько 25% усіх військових злочинів, можна констатувати, що вони приходяться на наше місто», — сказав Чубенко.

Окрім обстрілів, кримінальні правопорушення стосуються викрадень майна, людей, вивезення сільськогосподарської техніки та продукції. Також є факти катувань, убивств, зґвалтувань. Правоохоронці вивчають матеріали справ, у тому числі бойові документи, які знаходять на деокупованій території, допитують військовополонених, російських військовослужбовців. Серед людей, яким оголошена підозра, є російські військові, взяті в полон, та члени приватних військових компаній. Справи щодо полонених розслідують, доводять до суду та підтримують обвинувачення в суді. Надалі вони мають відбувати покарання, але їх можуть відправити на обмін.

Наразі розслідують причетність російського генерала до обстрілу національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут», що розташований у П’ятихатках. Як зазначив Дмитро Чубенко, росіяни знали про наявність у цьому науковому центрі ядерної установки, оскільки колись брали участь у його будівництві. Він охороняється Женевською конвенцією, попри це Росія неодноразово обстрілювала його.

«Деякі з них здійснювали обстріл міста Харкова, деякі приймали участь у катуванні в Боровій колишнього АТОвця. Також повідомляються підозри заочно російським військовослужбовцям, якщо вдається встановити їх особи та конкретні дії, які вони вчинили. Зокрема, зараз Харківською обласною прокуратурою спільно зі слідчими розслідується причетність російського генерала до обстрілу Харківського фізико-технічного інституту, на території якого знаходиться ядерна установка. Територію цієї установи було неодноразово обстріляно з «Ураганів», «Градів», артилерії, дуже сильно було пошкоджено будівлі. Декілька разів було влучання в саму будівлю, де знаходиться ядерна установка. В разі руйнування та вибуху цієї установки близько 15 квадратних кілометрів від цієї будівлі було б забруднено радіацією. Фактично це майже повністю все місто Харків», — сказав Чубенко.

Нагадаємо, національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» загарбники декілька разів обстрілювали в березні. Також удару завдали у червні.

Тоді повідомляли, що ядерна установка переведена в глибокий підкритичний стан. Зовнішнє електропостачання на ній відсутнє. Загрози ядерного забруднення немає — у результаті виміру переносним дозиметром встановлено, що радіаційний фон в експериментальній залі будівлі знаходиться в межах норми.

Через удари по Харківському фізико-технічному інституту завдані матеріальні збитки у розмірі понад 30 мільйонів гривень.

Джерело

Новости Харькова