Через водосховище у Старому Салтові звели пішохідну переправу

Багато місяців поспіль мешканці діставалися іншого берега на човнах.

У Старому Салтові відновився рух мостом через Печенізьке водосховище. Але тимчасово тільки для людей.

Від 14 січня тут працює пішохідний міст. Його монтували кілька тижнів поспіль, тепер ним користуються мешканці Харкова, які хочуть дістатися Вочанська та прилеглих населених пунктів та люди, яким треба у зворотному напрямку. Цей міст побудували меценати. Він стоятиме до тих пір, поки не буде відновлено зруйнований під час війни міст.

«Так, це зробили меценати. Дуже багато людей цього чекали. Ширина мосту приблизно метр, він дуже надійний», — розказав KharkovNEWS.info голова Чугуївскої військової адміністрації Сергій Лободенко.

Щоб потрапити до Вовчанська, тепер можна дістатися автобусом із Салтівки до Саторого Салтова, тут пішки перетнути міст, а далі так само курсують автобуси до Вовчанська. Поки що рейсів небагато, по кілька щодня до Салтова і у зворотному напрямку. Розклад курсування є на зупинці у 602-му мікрорайоні, звідки відбувається відправка рейсів. 

Після деокупації дістатися протилежного берега водосховища можна було тільки човном або по льоду. Фото: Сергій Козлов. 

Нагадаємо, Старий Салтів був окупований у перші дні війни, тоді ж було знищено міст загальною довжиною 1,4 кілометри. Наразі відсутні багато прольотів мосту, загалом 160 метрів дорожнього покриття. Альтернативний шлях на той берег — це додаткові 100 кілометрів в об’їзд через Шевченкове, Великий Бурлук. 

У Службі автодоріг розробили кілька варіантів відновлення проїзду. Перший — відновлення існуючого мосту, із заміною майже всіх опор, але залишенням існуючого фундаменту. За словами Алексєєва, фахівці, які робили обстеження, вкрай не рекомендують робити покриття на існуючу конструкцію. Якщо з нового року розпочати роботи, то стаціонарний міст буде готовий орієнтовно 1 листопада 2023 року. Вартість такого мосту, за приблизними розрахунками, 300 мільйонів гривень.

Другий варіант — це побудова тимчасового мосту поруч із існуючим, а надалі будівництво постійного. У часі, говорить Алексєєв, вдасться вигадати лише місяць, тимчасовий буде готовий 1 жовтня 2023 року. Але його вартість буде становити орієнтовно 980 мільйонів гривень, порахували дорожники. Сума завелика, тому що в Старому Салтові не можна встановити тимчасову споруду, як через Сіверський Донець в Ізюмі, яку передали партнери України з Чехії.

Який варіант оберуть у Харківській обласній військовій адміністрації, поки що невідомо.

Джерело

Новости Харькова