Бібліотекарка з Харківщини наказувала знищувати «бандерівські» книжки

Колаборантка отримала підозру.

Слідчі оголосили підозру 49-річній жительці Балаклії, яка під час окупації співпрацювала із загарбниками.

За даними слідства, до війни жінка була співробітницею місцевої бібліотеки. Після окупації міста росіяни запропонували їй працювати у так званій «Балаклейской публичной библиотеке». Жінка стала «директоркою» та займалася підбором і працевлаштуванням співробітників, скликала наради, давала вказівки підлеглим, зокрема знищувати українські книжки та завозити російські, ходила на наради до адміністрації окупантів.

«Також «директорка» організовувала наповнення бібліотеки російською літературою та символікою. Вона зібрала книжки українською мовою та наказала підлеглим знищити їх, залишивши аркуш з підписом «Палёнка Бандера». Правоохоронці викрили колаборантку», — повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

Підозру жінці сформували за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає від п’яти до десяти років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.

Як писав KharkovNEWS.info, директорці «гімназії» на Харківщині загрожує три роки тюрми. Колаборантка готовилася вилучати українські книжки як «нацистську» літературу та провела Перший дзвоник у незаконно створеній «гімназії».

Джерело

Новости Харькова