У тортурах у Вовчанську брали участь експоліціянти й “кандидат у мери” (сюжет)

Жителі деокупованого Вовчанська розповіли кореспонденту МГ “Об’єктив”, як їх здавали ворогу сусіди. А колишні поліціянти, з якими товаришували до вторгнення РФ, потім були присутні на їхніх тортурах і “протоколювали” процес.

На деокупованих територіях Харківщини вже 27 катівень. Як з’ясувалося, всі ці місця схожі між собою – майже ідентичні. Їх створювали не спонтанно, а “за методичкою”. Так само й методи катувань були узгоджені. Тож слідчі говорять про чітку систему винищення української ідентичності. Подробиці – в сюжеті МГ “Об’єктив”.

Війська РФ окупували Вовчанськ у перші години повномасштабного вторгнення. О сьомій ранку 24 лютого минулого року в місті з’явилися російські танки. Майже одразу загарбники почали створювати в’язниці.

Дмитро Овчаров, начальник відділу розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту слідчого управління ГУ НП у Харківській області 

Слідчими та поліцейськими Національної поліції України були зафіксовані два місця розміщення катівень. Це перше місце – Вовчанський агрегатний завод (вулиця Пушкінська 2), а також приміщення відділку поліції за адресою: місто Вовчанськ вулиця Колокольцева, 6.

І на Агрегатному заводі, у будівлі райвідділу поліції та в приміщеннях прикордонного загону перебували різні формування путінської армії.

Іван Жилін, заступник начальника розшуку відділу поліції №1 Чугуївського РВП Головного управління Нацполіції в Харківській області

Тут і на агрегатному були й російські військові, й “Росгвардія”, і “ЛДНР”. У них раз на 2 місяці була ротація. І сюди заїжджали спершу одні, потім інші. Тут і представники ФСБ були, на цій території. Та й наші колишні співробітники.

Першими затримували тих, хто  міг би фізично чинити опір окупації, а також тих, хто мав чітку проукраїнську позицію. Олександр не міг дивитися на російський прапор у центрі Вовчанська. Він його зірвав. Незабаром до патріота завітав кримінальний авторитет на прізвисько Чиж, який зараз перебуває під вартою за державну зраду. Нагадаємо, раніше Чижа активно “піарили” російські пропагандисти, називаючи в сюжетах “общественником”.

Від успіхів у авторитета сталося таке запаморочення, що він навіть мітив у мери Вовчанська.

Олександр, 49- річний колишній в’язень катівні у Вовчанську

У нас є тут такий бандюган – Чиж. Ось він приїхав до мене додому. Забрав мене, нібито щоб поговорити. І відвіз мене до російських військових. Я чую, що він кричить комусь: “Неси кувалду”. І як тільки мене ввели, позаду по спині кувалдою. Я тоді впав. Потім мене підняли під руки. Заволокли, роздягли – та потім сутки терору. Били, ставили на розтяжку, стріляли біля голови.

Багатьох містян привозили до Вовчанського райвідділу поліції на «неофіційну розмову», під час якої з людини вибивали будь-яке зізнання або змушували до співпраці. Зрозуміло, що як і в 37-му році минулого століття ніяких записів допиту не велося. У громадян не було ніяких прав чи адвокатів.

Іван Жилін, заступник начальника розшуку відділу поліції №1 Чугуївського РВП Головного управління Нацполіції в Харківській області

Тут людей утримували з метою ще якоїсь подальшої роботи з ними. Тобто агітація на вихід на службу до місцевих органів “народної міліції”. Після чого звідси людей уже передавали на агрегатний завод, де їх катували. Утримували з мішками на голові, щоб вони не бачили, куди їх заводять, хто їх заводить, як там усе це відбувається. А потім уже, коли людина сідала на стілець, їй одягали або пакет на голову, або електричні дроти на різні частини тіла приєднували – й катували саме там. Після перебування в катівні, Олександр два місяці не міг встати з ліжка  без сторонньої допомоги, хоча до цього вважав себе практично здоровою людиною. 

Олександр, 49-річний колишній в’язень катівні у Вовчанську

Я два місяці ходити не міг. Я просто лежав. Дітвора кормила-поїла. За два тижні зміг встати. Тому що відбили все на світі.

Спочатку російські військові затримували ветеранів АТО, колишніх прикордонників, поліцейських. І тільки чоловіків. Згодом почали хапати у Вовчанську всіх, хто не хотів співпрацювати з окупантами. У тому числі й жінок.

Дмитро Овчаров, начальник відділу розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту слідчого управління ГУ НП у Харківській області 

Осіб розподіляли за ознаками належності до Збройних Сил України, інших військових формувань нашої держави. Учасників АТО, осіб які патріотично налаштовані, а також, які беруть активну участь у поширенні української культури, історії.

Джерело

Новости Харькова