У Харкові судитимуть шахраїв, які ошукали десятки людей

Зловмисники відправляли людям фішингові посилання.

Шахраї отримували дані банківських карток продавців товарів.

У Харкові судитимуть п’ятьох зловмисників, які ошукали 20-х людей. Ще один підозрюваний переховується, він оголошений у розшук.

Слідчі встановили, що схему придумав 23-річний чоловік у березні 2021 року, залучив ще п’ятьох людей. Зловмисники вирішили ошукувати людей, які розміщували оголошення щодо продажу товарів на відомій платформі. Вони видавали себе за покупців і домовлялися із продавцями про оформлення послуги доставки, потім відправляли їм фішингові посилання. Люди переходили за ними, вводили дані карток, які перехоплювали зловмисники.

«Тож, втративши пильність, люди вводили реквізити банківської картки, які запитував сайт, і в подальшому ці дані ставали доступними для шахраїв. Використовуючи отримані реквізити, зловмисники виводили гроші з карток потерпілих на підконтрольні рахунки», — розповіли у Харківській обласній прокуратурі.

Під час обшуків у зловмисників знайшли комп’ютерну техніку, телефони, чорнові записи, банківські картки та SIM-картки. 

Обвинувальний акт щодо зловмисників склали за ч. 4 ст. 190 (шахрайство шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, вчинене організованою групою) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 12 років ув’язнення та конфіскацію майна.

Як писав KharkovNEWS.info, шахрай ошукав пенсіонерів Харківщини на 400 000 гривень. Чоловік проведе три роки у тюрмі.

Джерело

Новости Харькова