У Харкові хочуть демонтувати погруддя Гагаріна

"ХАІ" проситиме міськраду зняти з бюста охоронний статус.

Самостійно бюст Гагаріна демонтувати не можна через те, що він є пам’яткою.

Співзасновник проєкту «Деколонізація. Україна» Вадим Поздняков звернувся до департаменту науки і освіти Харківської обласної військової адміністрації щодо демонтажу погруддя Гагаріна на території Національного аерокосмічного університету ім. Жуковського «Харківський авіаційний інститут».

В офіційній відповіді йдеться про те, що департамент звернувся з цього приводу до університету, однак там сказали, що погруддя віднесено до переліку пам’яток монументального мистецтва та охороняється державою, його пошкодження карається законом. Демонтувати пам’ятник Гагаріна можна, але якщо буде скасовано охоронне свідоцтво. Тому виш пообіцяв звернутися з цього приводу до Харківської міської ради.

«Університет звернеться до відділу з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища Харківської міської ради щодо можливості зняття з вищезазначеного пам’ятника охоронного статусу, що дасть законні підстави для його демонтажу», — повідомив заступник директора департаменту науки і освіти ХОВА Андрій Васильєв.

Фото: «Деколонізація. Україна»

Як писав KharkovNEWS.info, у Харкові демонтували кілька символів російської пропаганди на Алеї у парку Машинобудівників. Кожна стела на алеї парку була присвячена року Другої світової війни. Тепер на стелах немає червоних зірок.

Джерело

Новости Харькова