Зруйнована ТЕС: узимку можуть замерзнути 15 000 жителів Харківської області

Слобожанське не має власної системи опалення.

Жителі селища Слобожанське, що розташоване поблизу Зміївської ТЕС, ризикують залишитися взагалі без опалення наступної зими. Електростанція була єдиним джерелом тепла для місцевих жителів.

Невеличке селище Слобожанське на березі озера Лиман збудували у кінці 1950-х — коли почали зводити Зміївську ТЕС. Разом зі руйнованою теплоелектростанцією воно може й померти — якщо терміново до зими в населеному пункті не побудують нові котельні. 

Потрібно понад 100 мільйонів гривень

Зміївська ТЕС у Слобожанському була головним містоутворюючим підприємством — власне, містечка не було би, аби свого часу тут не вирішили будувати станцію. 22 березня 2024 року росіяни кількома ракетними ударами зруйнували всі енергоблоки теплоелектростанції, за тиждень ударили знову. Зараз вона не працює, досі навіть не закінчили аудит усього зруйнованого обладнання. 

Зміївська ТЕС після ракетних ударів. Фото: «Центренерго»

Голова наглядової ради ПАТ «Центренерго» Андрій Гота заявив, що ТЕС будуть відновлювати за допомогою міжнародних партнерів, але на це можуть піти роки. Тим часом жителі Слобожанського стільки чекати не можуть — через пів року починається наступний опалювальний сезон, а всі комунікації містечка завжди були пов’язані з ТЕС, власної котельні чи водоканалу у селищі немає.

«Селище повністю зав’язане на комунальні послуги від ТЕС — це і вода, і каналізація, і тепло — все це Зміївська ТЕС. Якщо вона не працює — то немає нічого. Щоправда, зараз спеціалісти змогли налагодити водопостачання і водовідведення», — розповів KharkovNEWS.info голова Слобожанського Дмитро Діхтяр.

Але поки невідомо, що робити з теплопостачанням. У селищі проживає близько 15 000 людей, кілька тисяч з яких — переселенці. Їхній добробут взимку зараз — під питанням, адже ніякого альтернативного постачальника тепла тут немає. У селищній раді замовили проєкт котельні за 3 млн грн. Поки важко сказати, в яку суму вийде саме будівництво. За попередніми оцінками, потрібно понад 140 мільйонів гривень для проведення додаткових трубопроводів газопостачання, зведення самого приміщення котельні та підключення обладнання. Встановити індивідуальне опалення в кожну квартиру, за попередніми висновками «Харківгазу», неможливо, бо немає відповідних потужностей магістральних та внутрішньодомових мереж, до того ж, таке опалення коштуватиме дорожче, ніж централізоване.

Лише кілька підприємств, що розташовані в окремих будівлях, мають альтернативні системи опалення. Провести їх до всіх 120 багатоквартирних будинків неможливо.

«Ми просто втрачаємо час»

Побудувати нову систему опалення самотужки невеличке селище не в змозі, необхідна підтримка держави. Селищна рада Слобожанського надіслала звернення у Міністерство інфраструктури та до Кабміну, але так і не  отримала відповіді. У Харківській обласній військовій адміністрації також ще не повідомили, яким чином планують допомагати.

«Якщо розмерзнеться система, селище перестане існувати дуже швидко, відбудувати його вже буде неможливо. Ми просто втрачаємо час. Я вже місяць їжджу в адміністрацію і всім кричу — давайте щось робити, давайте кожного тижня проводити технічну нараду, але цього не відбувається чомусь. Якщо за літо це питання не буде вирішене — в нас не буде нічого, бо силами селищного бюджету таке питання вирішити неможливо», — каже Дмитро Діхтяр.

Так виглядала ТЕС до ракетного обстрілу. Фото: «Центренерго»

Слобожанське вже не вперше постає перед загрозою замерзання — і кожного разу ця ситуація так чи інакше пов’язана з війною. До 2015 року станція працювала на антрациті з Донбасу, після початку воєнних дій у регіоні поставки припинилися. Тоді опалювальний сезон в селищі почався з величезним запізненням, але все ж почався — кілька блоків ТЕС перевели на інший сорт вугілля. У 2022 році з поставкою вугілля знову виникли труднощі, тому Зміївська ТЕС перейшла на газ — значно дорожче паливо, яке виявилося не по кишені енергетикам. До середині осені ТЕС разом із Слобожанським відключили від газопостачання за борги. Проблему вдалося вирішити лише  3 грудня — тоді вже стояли морози і температура в квартирах опускалася вночі до 6 градусів тепла.

У схожій ситуації зараз опинилося місто Бурштин на Прикарпатті — Бурштинську ТЕС також зруйнували росіяни наприкінці березня. Тоді лікарні та садочки догріли електрообігрівачами. Як бурштинці проходитимуть опалювальний сезон — поки невідомо, бо своєї котельні містечко теж не має. 

Автор: Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова