«Відріж ногу — отримаєш групу»: Харківську обласну МСЕК ретельно перевірять

Поранений військовослужбовець вимагає звільнення голови обласної експертної комісії.

Наступного тижня на Харківську обласну медико-санітарну експертну комісію чекає прицільна перевірка щодо рішень про встановлення інвалідності.

Про призначення перевірки повідомили у Міністерстві охорони здоров’я.

Таке рішення ухвалили після скарги військовослужбовця Дмитра Олійника про те, що голова комісії порадила йому відрізати поранену ногу, щоби отримати іншу групу інвалідності.

«“Відріж ногу — отримаєш групу”, — це не інцидент, це вирок радянській системі. У 2025 році МСЕК буде ліквідовано і повністю змінено підходи до проведення експертизи та встановлення інвалідності. Наступного тижня на Харківську обласну МСЕК, в рамках рішення РНБО, очікує прицільна перевірка», — йдеться в повідомленні. 

Дмитро Олійник служив у ТРО, захищав Харків на початку повномасштабного вторгнення. Під час знищення ворожої ДРГ, яка влаштувала засідку в 134 школі, боєць отримав важке поранення ноги. 

Майже рік тому військовослужбовцю було встановлено 3 групу інвалідності. На початку серпня через звільнення з лав ЗСУ його документи повторно надійшли до Харківської МСЕК №3. Там встановили 3 групу інвалідності, хоча Дмитро Олійник вважає, що мав отримати 2 групу. При цьому військовослужбовець отримав образливу відповідь голови комісії.

«Стаття 7 Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні» щодо встановлення групи інвалідності чітко передбачає, що якщо пораненя пов’язане з захистом Батьківщини то група підвищується на один ступінь. Але наш харківський обласний МСЕК живе за власними законами. Дай 3-4т $ і буде тобі нормальне рішення. Це як треба відноситися до військових, що можна не брати до уваги висновки київських клінік про те, що права нога втратила свою функціональну здатність і являється біопротезом. Цього комісії МСЕК замало. 15 операцій. Замало. Треба вирвати все живе з людини та єхидно сказати: «Якби була ампутація — то була 2 група… Вимагаю звільнення Бунічевої Лариси Леонідівни з посади керівника обласної МСЕК», — написав Дмитро Олійник у Facebook.

У міністерстві обіцяють — найближчим часом буде проведено оцінку правомірності встановлення групи інвалідності Харківською МСЕК: «Всі необхідні документи та медичні висновки вже направлено до Центральної МСЕК МОЗ України. Після результатів перевірки буде не просто проведена оцінка дій Харківської МСЕК, а винесені конкретні рішення і конкретні особи понесуть відповідальність».

Як писав KharkovNEWS.info, за фіктивну довідку про інвалідність у Харкові судитимуть голову районної медкомісії. Довідку зробили на замовлення реєстраторки обласної МСЕК, яка брала гроші з ухилянтів.

Джерело

Новости Харькова