Стріляли С-300 по Харкову, а влучили в Іл-76 – Світан висунув версію подій

Хто підбив російський військово-транспортний літак Іл-76 у Бєлгородській області? Український військовий експерт, льотчик і полковник запасу Роман Світан вважає, що найбільш ймовірним є “дружній вогонь” російської ППО.

“Літак на зльоті, швидше за все, був, тобто злітний курс. На зльоті зазнав катастрофи. Там в цей момент якраз, коли літак злітав, йшов обстріл С-300 Харківської області. І міг літак потрапити під так званий “дружній вогонь”. Якщо це не була російська спецоперація. Така можливість як мінімум є. Адже підлітний час ракети – це лише по Харкову 40 секунд, а, звісно, по літаку – кілька секунд. А Іл-76 – це досить серйозна, добра ціль, по ньому промахнутися дуже складно”, – сказав Світан в етері “Фабрики новин”.

https://www.objectiv.tv/wp-content/uploads/2024/01/Svitan_RU-online-video-cutter.com_.mp4

Він зазначив, що ті фото та відео, які є в доступі, підтверджують версію про удар по літаку ракетою із ЗРК С-300.

“Приблизно так працює С-300. Ми б туди С-300 не дістали. Туди наші С-300 не дістають, а ось С-300 там працюють російські. Тому ймовірність того, що це “дружній” російський вогонь, якщо це був не спеціальний удар, висока”, – вважає військовий експерт.

Він також спростував версію, що російський літак могла збити ракета системи ППО “IRIS-T”.

“IRIS-T” – це дальність до 40 кілометрів. А там понад 50 – під 70-80, це за Бєлгородом”, – пояснив Світан.

При цьому експерт вважає, що українських військовополонених на борту Іл-76 не було – як і російського десанту.

“Те, що на борту, припустимо, знаходилися військовополонені або взагалі якийсь десант, або велика кількість людей, поки що не підтверджується. Ті відео, ті фото, які зараз є в інформаційному потоці, які відзняті та викладені – там тіл немає. Ні фрагментів тіл немає. Повірте, я свого часу був військовим дізнавачем, катастрофи та аварії бортів розслідували, в тому числі. Якби там був десант чи десятки людей, там би точно не такі фотографії були, не такої “чистоти”, якщо можна так сказати, у лапках, звісно”, – підкреслив полковник запасу.

Однак зазначив, що для підтримки своєї ІПСО, запущеної по всьому світу, росіяни “можуть піти на дуже серйозний злочин, воєнний злочин та впливати на наших військовополонених у різний спосіб”.

Джерело

Новости Харькова