Скільки гуманітарної допомоги отримала Харківська область

Роботу гуманітарних штабів міста та області під час широкомасштабної війни оцінили позитивно.

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України з питань розслідування можливих порушень при отриманні, розподілі, транспортуванні гуманітарної допомоги назвала роботу гуманітарних штабів Харкова та області позитивною.

Такого висновку народні депутати, які вивчали документи і приїжджали на виїзне засідання, дійшли у звіті комісії, опублікованому у квітні 2023 року. Він стосується діяльності штабів за 2022 рік і наводить обсяги «гуманітарки», яку отримала Харківщина минулоріч саме через ці два штаби. У звіті не йдеться про допомогу міжнародних донорів, разних благодійних організацій, які передавали «гуманітарку» інакшими шляхами.

Тимчасова слідча комісія направила понад 200 звернень до органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів щодо надання інформації для виявлення та розслідування можливих фактів порушень законодавства у сфері отримання, розподілу, транспортування, зберігання, використання за цільовим призначенням гуманітарної та іншої допомоги. 

У звіті визнається, що система формування запитів на гуманітарну допомогу в Україні не ідеальна, алгоритмів запиту і задоволення потреб людей, які цього потребують, немає.

«На теперішній час в Україні відсутня єдина централізована скоординована система з формування потреби на гуманітарну допомогу набувачами (або одержувачами з подальшим переданням набувачам). Відсутність достовірних відомостей про осіб, які потребують допомоги, обсяг та види допомоги, яка необхідна, призводить до неможливості ефективного задоволення гуманітарних потреб потенційних набувачів. Наразі суб’єкти збору відомостей про потреби цивільних та військових отримують таку інформацію у різний спосіб, єдиної методики для такого збору та опрацювання інформації не розроблено. Уніфіковані форми збору інформації не запроваджені», — йдеться у Звіті.

Саме через це часто бувають дублюючі запити на «гуманітарку», формуються надлишки допомоги, що спричиняє корупційні ризики та розкрадання.

Через відсутність єдиних вимог до формування складів із гуманітаркою статистика щодо обсягів отриманої та розподіленої гуманітарної допомоги є суперечливою, зокрема хтось рахує у тоннах, хтось у пелетах, інші — ящиками, вагонами або взагалі одиницями найменувань продукції.  

Згідно із Звітом комісії, серйозних порушень у роботі гуманітарних штабів у Харкові та області не було. На відміну від інших регіонів, де були вказані корупційні факти і відрикті кримінальні провадження, роботу з «гуманітаркою» на Харківщині оцінили позитивно.

«Встановлено, що до Харківської ОВА надійшло близько 49 962,2 тонни гуманітарної та іншої допомоги за такими категоріями:

продукти харчування та продуктові набори – 34 500,4 тонни;

лікарські засоби та медичні товари – 589,6 тонни;

автомобільні транспортні засоби – 135,1 тонни;

засоби гігієни – 432,9 тонни;

дитячі товари та харчування – 79,6 тонни;

одяг та текстиль – 362,54 тонни;

побутові речі, спорядження та технічні засоби – 223,8 тонни;

будівельні матеріали – 13638,295 тонни», — сказано у Звіті тимчасової комісії.

За офіційною інформацією, з моменту оголошення воєнного стану гуманітарну допомогу в Харківській області отримали понад 2 127 000 осіб, з них 301 400 – люди зі статусом ВПО.

«Кількість допомоги, яка надійшла до Харківської ОВА за рахунок субвенції з державного бюджету, становить 21 123 тонни вартістю 788 484 806 гривень», — йдеться в документі.

Інформацію щодо отриманої кількості «гуманітарки» тимчасовій комісії надавала ХОВА.

Негативно оцінили роботу гуманітарних штабів, зокрема, у Полтавській та Запорізькій областях.

Нагадаємо, гуманітарну допомогу від початку повномасштабної війни у Харкові видавали у відділеннях «Нової пошти». Це були овочі, курячі окорочка, борошно, олія. Люди стояли в чергах по кілька годин. Пізніше з’явилась можливість отримати «Пакунок кожному громадянину», або гуманітарну допомогу від президента. Після леокупації півночі і північного сходу області гуманітарна допомога була спрямована у звільнені громади. 

Нагадаємо, 5 квітня у Харківській обласній військовій адміністрації проходили слідчі дії. За інформацієї KharkovNEWS.info, під час слідчих дій детективи зробили виїмку документів в одного з заступників Олега Синєгубова та в керівника департаменту. Кримінальне провадження пов’язане з закупівлями за бюджетні гроші.

Джерело

Новости Харькова