Що робити з боргами за комунальні послуги на звільнених територіях Харківської області

Відключити газ, світло чи воду під час війни не можуть.

Мешканці деокупованих громад мають борги за послуги, якими не користувалися, через це їм не нараховують субсидію.

Деяким жителям звільнених населених пунктів нарахували борги за комунальні послуги, якими користувались не вони. Люди не жили вдома під час окупації. Поки вони були відсутніми, у їхніх домівках проживали загарбники або пізніше — українські захисники. За цей час утворилися борги за комунальні послуги. Окрім цього, у деяких населених пунктах під час окупації електрику та газ постачали із території Росії, проте прилади обліку залишалися у людей українські. На сьогодні в Україні діє постанова Кабінету міністрів, яка забороняє стягувати такі борги. Крім того, Харківська обласна військова адміністрація напрацювала механізми для вирішення цього питання.

«Ми це питання підіймали ще минулого року перед нашим урядом. Була спочатку одна постанова, яка забороняла фактично стягувати ці борги, вона діюча. Однак наразі нами напрацьовані ще додаткові механізми для того, щоб ось така проблематика, про яку ви зазначили, не виникала, і люди не могли ходити, умовно кажучи, до різних інстанцій і доводити правду. Так само є проблематика, коли люди не виїжджали, вони залишалися на місцях, вони не мали статусу внутрішньо переміщеної особи, однак все одно у них є відповідні борги, хоча наші постачальники послуг не постачали — електроенергію, вона постачалася із території окупанта», — сказав в ефірі національного телемарафону голова ХОВА Олег Синєгубов.

Для того, щоб людям із такими боргами за комунальні послуги виплатили компенсацію або списали ці борги, потрібна відповідна постанова Кабінету міністрів України. Поки її чекають. Із питанням про нарахування субсидій слід звертатися до місцевих військових адміністрацій. Якщо вони не допоможуть, то — до Харківської обласної військової адміністрації.

«Електроенергію та газ ніхто не відріже, оскільки це заборонено наразі. Щодо врахування компенсацій за ці всі нарахування або списання їх, ми чекаємо постанови уряду. І вже залежно від того алгоритму, який буде прийнятий, звичайно, будемо рухатися далі. А щодо субсидій, там потрібно звертатися до місцевих військових адміністрацій, і вони мають вирішувати це питання. Якщо ні, то нехай звертаються безпосередньо до нас, і ми, звичайно, будемо сприяти в цьому», — пояснив Синєгубов.

Як писав KharkovNEWS.info, лише третина харків’ян вчасно сплачує рахунки за воду. Дві третини абонентів «Харківводоканалу» не платять за послуги, або сплачують рахунки невчасно.

Джерело

Новости Харькова