Російського агента «Лексуса» з Вовчанська ув’язнили на 15 років

У суді колишній завгосп визнав провину.

«Лексус» розвідував для окупантів інформацію про пересування техніки та озброєння української армії.

5 квітня Чугуївський міський суд виніс вирок завідуючому господарством Вовчанського закладу охорони здоров’я «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Олексію Голосу (псевдонім — Lexus), який був агентом ФСБ Росії. Чоловіка визнали винним і призначили йому покарання у вигляді 15 ув’язнення та конфіскації майна. У суді зрадник визнав провину та щиро розкаявся. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на Єдиний державний реєстр судових рішень.

Слідчі встановили, що у липні минулого року 42-річного Голоса дистанційно завербував співробітник ФСБ Росії. Це сталося вже після деокупації міста Вовчанськ. У чоловіка були прокремлівські погляди, які він висловлював публічно, тому він потрапив до уваги росіян. Російська спецслужба дала йому завдання — шукати для неї розвідувальну інформацію. Чоловік узяв псевдонім Lexus, для зв’язку використовував  анонімні чати у Telegram. Він здавав окупантам напрямки курсування важкої броньованої техніки та артилерії української армії, у тому числі гаубиць і реактивних систем залпового вогню біля міста Вовчанськ. Також агент збирав для окупантів звіти про наслідки їхніх обстрілів.

«Для встановлення «маршрутів» Голос обходив місцевість та шукав сліди танкових гусениць на дорозі. Також він випитував потрібну інформацію у знайомих місцевих жителів під виглядом побутових розмов. Крім того, Голос намагався дізнатися про місця базування підрозділів СБУ та Національної поліції поблизу кордону з рф. Після ворожих «прильотів» він збирав інформацію про наслідки обстрілів та звітував окупантам. Ще одним його завданням було створення власної мережі інформаторів, до якої мало ввійти якомога більше мешканців Харківщини», — розповіли у ХАЦі.

Винним чоловіка визнали за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

Як писав KharkovNEWS.info, затримали «Лексуса» у листопаді 2023 року. Під час обшуку в нього знайшли телефон із листуванням з російським куратором.

Джерело

Новости Харькова