Росіяни вимагають наступати на Харків, щоб убезпечити Бєлгород – ISW

Російські джерела закликають до широкомасштабної наступальної операції у Харківській області, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW). Про “денацифікацію” вже забули. Тепер “наступати на Харків” хочуть, аби створити “буферну зону” з Бєлгородщиною.

Після кількох “прильотів” у Бєлгороді (що переважно стали наслідком роботи російської ППО), росіяни зробили, як завжди, неправильні висновки. Агресори хочуть нападати, щоб “захищатись”.

“Російські джерела відновлюють давні заклики до широкомасштабної російської наступальної операції в Харківській області з метою створення “буферної зони” з Бєлгородською областю, попри ймовірну нездатність російських військових провести операцію із захоплення значної території в Харківській області в найближчому майбутньому, – зазначають аналітики ISW.  – Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков заявив 9 січня, що російські сили зроблять все, щоб запобігти українському вогню із закритих позицій у Бєлгородській області, російські джерела скористалися коментарями Пєскова і закликали російські війська створити “буферну зону” глибиною до 15 кілометрів у Харківській області, аби відтіснити українські РСЗВ та артилерію від міжнародного кордону з Бєлгородською областю”.

В Інституті вивчення війни наголосили, що подібні заклики у колах російських “Z-патріотів” звучали й до останніх подій. Вони періодично повертаються до теми “наступу на Харків”. Зокрема, відтіснити українські війська від держкордону рупори окупантів вимагали минулого літа – “на тлі повсюдного невдоволення обмеженими транскордонними рейдами проукраїнських сил до Бєлгородської області”.

При цьому в ISW сумніваються в можливості російського війська здійснити мрії своїх пропагандистів.

“Російське вторгнення глибиною 15 кілометрів і шириною в кілька сотень кілометрів буде масштабним оперативним заходом, який вимагатиме набагато більшого та значно краще забезпеченого ресурсами угруповання сил, ніж те, що російські сили зараз сконцентрували вздовж усього міжнародного кордону з Україною, і насамперед, у Бєлгородській області”, – пишуть аналітики Інституту вивчення війни.

Джерело

Новости Харькова