«Рівень оплат впав у п’ять разів». Яка ситуація на Харківщині з теплом

За інформацією: Суспільне Харків.

Суспільне Харків

На Харківщині внаслідок обстрілів окупантів пошкоджені майже 40% житлових будинків. Найскладніша ситуація з теплопостачанням у Куп'янському районі та у громадах, які постійно обстрілює РФ.

Про це в розмові з Українським Радіо Харків сказав директор обласного Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Сергій Магдисюк.

"Якщо брати технічну можливість, ми зробили 100%"

В яких громадах найскладніша ситуація з опаленням?

Це ті території, де відбуваються постійні обстріли — Куп'янський район, зокрема частина Дворічанської громади, Золочівська громада Богодухівського району. Частина Харківського району — Козача Лопань, Стрілеча.

Як можете оцінити запуск опалення на деокупованих територіях у відсотках?

Якщо брати технічну можливість, ми зробили 100%. Все, що могли. За моїми даними, наразі пошкоджень зазнали майже 40% житлового фонду. Там, де немає котельні, немає можливості надати теплопостачання.

Як проходить опалювальний сезон на Харківщині?

У Харкові підключають ті будинки, які були відключені внаслідок обстрілів 14 січня. Це вже шостий перезапуск системи з початку опалювального сезону. В усіх будинках, що були з опаленням, дадуть тепло.

Куп'янськ має централізоване опалення, яке подається усім жителям, кому можливо його надати з технічних причин.

У Ізюмі, де є робочі котельні, теж є теплопостачання. Наразі розробляємо план, який відпрацьовуватимемо навесні — будемо переводити населення на індивідуальне опалення у тих місцях, де зруйновані котельні та житлові будинки.

У Балаклії та Чугуєві усі жителі з централізованим опаленням. Вовчанськ без централізованого опалення. У місті тепло подається тільки на районну лікарню. Газу немає, оскільки вся Вовчанська громада заживлена від території РФ. Людям надана всебічна допомога — дрова та все інше.

Читайте також: Вовчанськ без газу. Балони у деокуповане місто передають човнами

У Вовчанську є запас брикетів та пелет для підключення котельні, яка працює на альтернативному опаленні, але це стосується соціальної сфери.

У Старому Салтові переправляють газові балони на човнах. Січень 2023 року. Фото: Суспільне Харків

Оскільки у Вовчанську у 42 будинках проживає 200-300 жителів, то використовувати котельню не доцільно. Людям у приватному секторі надали можливість опалювати житло пелетами, брекетами або електроопаленням. Щоб системи електропостачання витримували навантаження під час підключенням електропристроїв, у Вовчанську зробили перекладку електромереж.

"Рівень оплат Харківщині впав у п'ять разів"

Чи запровадили пільгові тарифи для жителів Вовчанська?

Ніяких нових тарифів не запровадили. Ті тарифи, які існували до початку вторгнення РФ, на сьогодні й існують. Людина має платити. Якщо не має можливості, то поки діє воєнний стан, може не платити, але ми просимо здійснювати хоч якусь оплату, щоб і підприємство, й обленерго мали змогу накопичувати аварійний запас матеріалів і виплачувати заробітну плату працівникам.

За інформацією голови Ізюмської міської військової адміністрації, місцеві жителі до кінця 2022 року не платили за комунальні послуги, чи в інших містах області було подібне?

Рівень оплат порівняно з 2021 роком на Харківщині впав у п'ять разів. Різниця між тим що є зараз та у мирний час — 20%. Ми знайшли можливість закупити для обленерго матеріали з обласного бюджету, щоб вони не зупинялися по відновленню деокупованих територій. Знайшли можливість надати їм паливо, щоб вони могли виїжджати.

Як мінімум на пів року забезпечили підприємство матеріалами, щоб вони відновили усі пошкоджені території та надали послуги з теплопостачання.

Чи зміняться тарифи у цьому році для комунальних підприємств?

Тарифи на газ і тепло поки не змінюються, вони залишаються на рівні тогорічних. Для населення як і було — 7 гривень 40 копійок, а для комунальних підприємств — на рівні 15-16 гривень.

Безплатні дрова: яка ситуація на Харківщині

Скільки відсотків дров за держпрограмою надали людям в області?

Тієї кількості дров, яку завезли наприкінці 2022 року, вистачило для забезпечення соціально незахищених категорій населення. Мова йде про 20% від потреби.

Зараз вирішується питання щодо додаткового виділення коштів і подальшої роботи по наданню безплатних дров населенню. Ми постійно звертаємося в центральні органи влади з проханням, щоб продовжили надавати цю допомогу.

Новости Харькова