Пошкоджують житло та малюють руйнування у фотошопі: шахраї “єВідновлення”

В Україні фіксують непоодинокі випадки шахрайства при спробі отримати компенсацію за зруйноване та пошкоджене житло за держпрограмою “єВідновлення”. Подробиці щодо реалізації програми, у тому числі на Харківщині, повідомила нардепка Олена Шуляк.

Жителі Харківської області найчастіше в Україні отримують компенсації за пошкоджене російськими обстрілами житло, розповіла в етері нацмарафону голова Комітету ВРУ з організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

“Розширена вже програма за пошкоджене житло. Уже можна отримувати не до 200 тисяч, а до 350 тисяч, якщо ми говоримо за квартиру, й до 500 тисяч за приватний будиночок. Бачимо на сьогодні, на жаль, у нас сумний такий лідер – це Харківська область. Це Київська область. Якщо говорити за зруйноване житло, то в нас у лідери вийшла й Миколаївська область, і Чернігівська область”, – зазначила Шуляк.

Вона також розповіла про спроби громадян України шахраювати для отримання компенсації від держави.

“Є такі випадки, коли заявники буквально у фотошопі домальовують відсутні пошкодження. Але такого робити не потрібно, тому що все одно приходить комісія фізично, вона фіксує ці пошкодження – і тут обдурити практично неможливо. Були випадки, коли заявники намагалися пошкодити спеціально своє майно для того, щоб отримати гроші. Також не рекомендую це робити, тому що це нелогічно. Дуже чітко фіксуються всі руйнування. Уся інформація є в органів місцевого самоврядування, у військових адміністрацій. Чітко зрозуміло, коли був обстріл, коли був відповідний “прильот”, які будинки були пошкоджені, тому не рекомендуємо так зловживати”, – наголосила нардепка.

Джерело

Новости Харькова