Первомайський змінить назву: міський голова пояснив, чому

Через зміну назви мешканццям громади не доведеться ні за що платити.

У Первомайському позбулися всіх назв вулиць, пов’язаних із першим травня. На черзі перейменування міста, рішення про це має прийняти Верховна Рада.

Мешканців міста Первомайський на Харківщині готують до перейменування. Підготовчий процес уеж стартував, адже місто було назване ще за часів СРСР і досі носить назву, пов’язану із «радянщиною». Після початку повномасштабної війни Росії як правонаступниці радянського союзу місто має декомунізуватися. Міський голова Первомайського пояснює, чому це треба починати обговорювати.

«На часі заміна назва міста Первомайський. Топоніми виконують функцію ідентифікації. З цим топонім Первомайський погано справлявся і до декомунізації. Багато міст носять таку ж назву або схожу. Чим завинило перше травня? Бо саме це свято використовувалось радянським режимом для пропаганди своїх вчень. З цим і пов’язана така величезна кількість назв на честь першого травня», — говорив міський голова.

Він упевнений, що під час росйської війни треба максимально позбутися усіх російських ідеологічних маркерів і встановити новий український ідеологічний устрій, не орієнтований на СРСР і Росію.

«Росія є багатовіковим ворогом усього українського. Війна — це фіналізація ненависті та агресії, які вона культивувала багато років. Ми маємо бути єдиними щодо формування нової незалежної України. І це найменше, що ми можемо зробити в тилу», — сказав Микола Бакшеєв.

Будь-які розмови щодо того, що за зміну назви доведеться платити мешканцям, очільник міста називає спекуляціями. Адже усі нові документи будуть видавати з новою назвою, а за зміну старих нічого платити не доведеться.

До речі, назву Первомайський місту дали у 1952 році. До цього воно називалося на честь місцевого поміщика Лихачово.

Нагадаємо, на початку 2023 року у Первомайського та найближчих селах позбавилися від назв усіх вулиць, пов’язаних із першим травня та СРСР.

Джерело

Новости Харькова