Одинадцять судів Харківської області залишаються з радянськими назвами

11 із 42 судів регіону потрібно декомунізувати.

У трійці лідерів за кількістю судів із радянськими назвами — Донецька, Дніпропетровська та Харківська області.

В Україні є щонайменше 93 суди з радянськими назвами. Одинадцять із них у Харкові та Харківській області. Відповідний підрахунок судів зробила голова всеукраїнського об’єднання «Автомайдан» Катерина Бутко, він опублікований на «Українській правді».

«Так, «лідером» за кількістю таких судів є Донецька область, де залишилось аж 23 суди з російськими та радянськими назвами, серед них – Совєтський районний суд міста Макіївка, Ленінський районний суд міста Донецьк, Красноармійський районний суд та багато інших. Друге та третє місце зайняли – Дніпропетровська (13 судів) та Харківська (11 судів) області. Загалом такі суди існують в більшості областей України», — зазначила Бутко.

Які суди у Харкові та Харківській області мають радянські назви:

1. Дзержинський районний суд Харкова

2. Жовтневий районний суд Харкова

3. Комінтернівський районний суд Харкова

4. Ленінський районний суд Харкова

5. Московський районний суд Харкова

6. Орджонікідзевський районний суд Харкова

7. Фрунзенський районний суд Харкова

8. Червонозаводський районний суд Харкова

9. Первомайський міськрайонний суд Харківської області

10. Красноградський районний суд Харківської області

11. Краснокутський районний суд Харківської області.

Як пояснила Катерина Бутко, для перейменування судів не потрібно проводити голосування. За законом, рішення ухвалює Верховна Рада України, якщо є відповідний законопроєкт. Його вносить Президент України після консультації з Вищою радою правосуддя. Однак поки питання щодо перейменування судів не порушували.

«Ми надіслали запит до Вищої ради правосуддя з питанням чи проводив хтось з президентів України після прийняття Закону про декомунізацію відповідні консультації. Як виявилось, ані попередній, ані чинний президенти не зверталися до ВРП з цим питанням. Сама Вища рада правосуддя також не ініціювала консультації з президентом України чи іншими органами у системі судоустрою консультації із цих питань», — розповіла Катерина Бутко.

Голова Верховного суду України Всеволод Князєв пояснював в інтерв’ю виданню «Юридична практика», що для того, щоб перейменувати суди потрібно спочатку укрупнити їх. Князєв сказав, що хотів звернутися до Верховної Ради щодо перейменування судів, однак з’ясував, що через укрупнення районів неможливо перейменувати суди.

«Також мапа судів має відповідати тому територіально-адміністративному поділу, який був прийнятий Верховною Радою України, — казав Князєв. — До того ж ми б вирішили ще одне дуже важливе питання — декомунізації та дерусифікації назв судів. Бо на сьогодні близько 50 судів в Україні мають радянські назви: Ленінський районний суд, Орджонікідзевський районний суд, Московський районний суд, Кіровський районний суд, Артемівський, Дзержинський, Жовтневий, Самарський і так далі. Це просто неприпустимо! Ми всі маємо працювати в цьому напрямі. У мене була ініціатива звернутися до парламенту для перейменування цих судів, але виявилося, що наразі це неможливо зробити, бо районів відповідних немає, вони укрупнені. Тому саме в процесі укрупнення судів могло б вирішитися таке надважливе й дуже термінове питання, як дерусифікація та декомунізація назв цих судів. Адже ухвалювати рішення іменем України й писати, що його постановляє Ленінський або Московський районний суд, – неприйнятно».

Зазначимо, українці вже зверталися до Президента України Володимира Зеленського з проханням внести до Верховної Ради законопроєкт щодо перейменування українських судів із радянськими назвами. Зокрема, відповідна петиція опублікована на сайті президента від імені Руслана Яремчука 14 квітня. Автор петиції зазначає, що законопроєкт про деколонізацію топонімів ухвалений, однак досі немає такого про декомунізацію судів. Він наводить приклади судів, які мають радянські назви, у тому числі розташовані у Харкові, й просить Офіс президента розробити відповідний законопроєкт.

«На мою думку, орган до якого люди звертаються за захистом своїх прав і свобод, не має містити назву, пов’язану з державою-агресором у незалежній Україні! Також мушу зазначити, що будь-які рішення судів з проросійськими або комуністичними назвами викликають високий рівень недовіри до судової системи, адже створюється враження, що ці суди працюють за радянськими стандартами та підходами до здійснення правосуддя, — сказано в петиції. — Тому, враховуючи викладене, прошу в найкоротший строк доручити Офісу президента напрацювати проєкт Закону України «Про перейменування місцевих судів», провести відповідні консультації з Вищою радою правосуддя та подати його на розгляд до Верховної ради України».

Нагадаємо, президент розглядає петиції, якщо вони набирають не менше 25 000 підписів громадян протягом не більше трьох місяців із дня їх опублікування. Петиція щодо перейменування місцевих судів станом на 21 квітня набрала 152 підписи. Підтримати її можна за посиланням тут.

Карта та перелік: «Автомайдан»

Як писав KharkovNEWS.info, із початку повномасштабного вторгнення Росії в Україні демонтували 617 радянських об’єктів. Це пам’ятники, погруддя, меморіальні дошки, серпи та молоти, радянські зірки, інша айдентика СРСР. Харківська область опинилася на п’ятому місці за кількістю таких демонтованих об’єктів.

Джерело

Новости Харькова