Ножі та різаки для шиття: як вибрати

У шитті та інших видах рукоділля можуть використовуватися не тільки звичні для всіх ножиці, але й різні види спеціальних ножів та різаків. Швейний магазин пропонує широкий вибір таких аксесуарів. Вони допомагають виконувати ті чи інші операції точніше та акуратніше. Сьогодні спробуємо розібратися, який саме ніж і для чого можна використовувати.

Дисковий (круглий) ніж

Перш ніж перерахувати велику кількість плюсів інструмента, потрібно озвучити головний його недолік: круглим ножем практично неможливо вирізати деталі з лініями, що перетинаються, або сильно вигнутими. При виконанні цих операцій є велика небезпека надрізати круглим лезом більше тканини, ніж потрібно. У цьому разі не обійтись без гострих ножиць, якими зручно надсікати куточки.

Переваги дискового ножа

Дискові (круглі) пристосування мають чималу популярність серед майстринь шиття, а все тому, що у них є значні переваги. Основні з них:

  • При розкрої тканини шари не зміщуються один щодо одного – ця властивість допоможе при розкрої дрібних однакових деталей (наприклад, для роботи в стилі печворк). Спочатку такий інструмент створювався саме для виконання цієї техніки, але пізніше любителі шиття знайшли йому застосування також для пошиття одягу.
  • Роликовий ніж легкий, вимагає великих зусиль під час роботи. На відміну від стандартних ножиць він підійде і правші, і лівші.
  • Круглий ніж гостріший за ножиці. Заточення звичайних ножиць здебільшого коштує недешево, до того ж є небезпека зіпсувати леза, довіривши їх недосвідченому майстру. А у круглого виробу диски змінюються, як лезо на бритві, та й коштує новий набір не так вже й дорого. До того ж круглий диск можна наточити самостійно, для цього, щоправда, знадобиться спеціальна точилка.
  • При покупці інструмента необхідно одразу придбати пластиковий килимок. Гострий диск не повинен торкатися іншої поверхні. Цю обставину можна віднести водночас як до недоліків, так і до зручностей, оскільки килимок має спеціальну розмітку, що полегшує розкрій деталей.

    Канцелярський ніж

    Можна знайти канцелярські різаки різних розмірів – від великих, з широкими лезами, до вузьких. Широкі зручні для більш «масштабних» і грубих робіт або для розрізання чогось міцного (щільного паперу або товстого картону, шкіри грубого вироблення тощо); вузькі підходять для роботи з тонкими матеріалами. Корпус може бути виконаний із пластику, металу або гуми – другий і третій варіанти, як правило, коштують дорожче, зате ніж із таким корпусом зручніший у використанні, довше прослужить. Найміцніші різаки взагалі не мають пластикових деталей. Для ножів різного розміру необхідно придбати набори запасних лез і за потреби їх міняти. Такі пристосування можна використовувати для розкрою штучного чи натурального хутра, акуратно розсікаючи матеріал основи, не розрізаючи сам ворс.

    Макетний ніж

    Інакше його називають ножем-скальпелем. Призначений для виготовлення шаблонів із різних матеріалів. Завдяки гострому лезу підходить для роботи з тонкими матеріалами, а також із папером, картоном, тканиною, шкірою, пластиком. Краще використовувати інструменти з прогумованим покриттям – воно дозволить не напружувати руку під час роботи.

    Ножами-скальпелями зручно різати міцні, тверді матеріали, їхній головний плюс – можливість виконувати дуже тонкі, ювелірні роботи (наприклад, вирізати мереживні візерунки на шкірі, картоні, папері). Скальпелі, як правило, дорожчі за канцелярські ножі, але термін їхньої служби довше завдяки міцності корпусу і якості лез. Набори лез продаються як у комплекті з самим скальпелем, так і окремо – вони можуть бути різної форми.

    Незалежно від того, яким інструментом ви користуєтеся, обов’язково застосовуйте спеціальний килимок-підкладку. Він не тільки захистить поверхню столу від пошкоджень, а й дозволить довше зберігати леза гострими.

    Джерело

    Новости Харькова