Наступ росіян під Куп’янськом: що говорять військові

ЗСУ утримують усі панівні висоти неподалік Куп'янська і не дають ворогу просунутися на правий берег Осколу.

Велике російське угруповання на Куп`янсько-Лиманському напрямку активізувалося з січня 2023 року, але останній тиждень майже без перестанку відбуваються штурмові дії.

Тут збільшилася кількість артилерійських обстрілів, окупанти намагаються знайти місце, де можна було би прорвати позиції Сил оборони України. Їхня мета — дістатися правого берега Осколу і закріпитися.

«На Лимансько-Куп’янському напрямку росіяни перебувають уже тривалий час. Вони ніколи не полишали планів спробувати просунутися з півночі на південь вздовж лівого берега річки Оскіл. Росіяни завжди робили спроби з Кремінної через ліси покращити своє становище й пробитися до Лиману. Російські воєначальники намагалися малювати стрілки, як вийти від лівого берега річки Оскіл й замкнути водою свої позиції до Сіверського Дінця. Просунулися вони небагато, але вони дійсно загрожують ЗСУ проблемами у разі того, якщо їм вдасться прорвати десь нашу лінію оборони», — розповів майор 103 бригади ТрО Олександр Ганущин в ефірі «Еспресо».

Техніка, а тут накопичили майже 800 одиниць, поки що залишається в резерві. Тут діють до 100 000 російських військових з 21 зведеної бригади групи військ «Захід», є зеки «Штурм Z», яких перекинули з Білорусі. По суті це ті самі найманці, що й «вагнерівці», але під егідою Міноборони Росії.

Ганущак говорить, що активізація на цьому напрямку останніх днів — відповідь РФ на наші успіхи на півдні України: українці наступають на півдні, а вони будуть наступати зі сходу на захід.

За словами Ганущака, Росія просунулася у напрямку Куп`янська на вісім кілометрів, на два населені пункти південніше Дворічної. Але він не поточнив, про який період мова.

У той же час військові, які стоять на Куп’янському напрямку, спростовують такі успіхи росіян: так, вони десь просунулись, десь ЗСУ трохи відійшли, але ні про які вісім кілометрів не йдеться.

Увечері 19 липня заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що бої тривають.

«Наступ ворога на Куп‘янському напрямку наразі безуспішний. Бої тривають, але ініціатива вже на нашому боці», — написала Маляр.

Сили оборони утримують на Куп’янському напрямку усі панівні висоти.

Тим часом росіяни перекинули з білоруських полігонів Обуз-Ліснівський, Осиповичський та Лепельський на Куп’янський резервні мотострілкові та повітряно-десантні підрозділи армії агресора. У Білорусі вони проходили курс бойової підготовки та злагодження.

«Таким чином, командування військ противника практично завершило процес оперативного розгортання ударних оперативно-тактичних угруповань військ ГВ «Захід» на Куп’янському та Лиманському напрямках», – написав у своєму телеграм-каналі координатор групи «Інформаційний спротив» Костянтин Машовець.

За його даними, на Куп’янському та Лиманському напрямках (по річці Сіверський Донець та у північній частині Луганської області) супротивник зосередив під 830 танків, понад 1.5 тисячі бойових броньованих машин, близько 770 артилерійських систем та під 300 одиниць РСЗВ.

Як писав KharkovNEWS.info, так звана «сіра зона» у Харківській області за останні дні збільшилась. Через те, що кілька днів тому росіяни розпочали вести активні штурмові дії на Куп’янському напрямку, під вогонь потрапляють населені пункти, які до цього перебували далеко від лінії вогню. Про це в ефірі телемарафону заявив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Джерело

Новости Харькова