Найдорожчий ремонт. Зруйнований будинок у Харкові готують до відбудови

Будинок по вулиці Бучми, 36 планують відремонтувати за 171,5 млн грн.

Один із найзруйнованіших будинків на Північній Салтівці отримав шанс на друге життя. Міськрада оголосила тендер на капітальний ремонт багатоповерхівки на вулиці Бучми. Ця реконструкція обіцяє стати найдорожчою в Харкові.

У дев’ятиповерхівці пробиті дах та стіни, обвалилися внутрішні перекриття, згоріло вщент кілька квартир та майже немає уцілілих вікон. Більш-менш вцілів лише перший під’їзд.

П’ять сімей на будинок

Бучми, 36 — північна околиця Харкова. По один бік дороги — дев’ятиповерхівки, по інший — гаражі, далі посадка і Окружна. На початку великої війни цей район став найвразливішим до обстрілів, адже від Бучми до Циркунів, де стояли російські «Гради» та «Урагани» — менше семи кілометрів. 

«Я вже з рахунку збилася, скільки в нас було прильотів. Тільки в четвертий під’їзд прилітало чотири рази. У серпні минулого року останній був приліт — у другий під’їзд, технічний поверх, а також у 7 і 8 поверхи влетіло. Тоді там вже нікого не було», — розповіла KharkovNEWS.info жителька дому Олена Михайлюченко.

Олена Михайлюченко прожила в будинку всю зиму. Фото: KharkovNEWS.info

Вона — одна з небагатьох людей, які прожили в багатоповерхівці всю війну. Першому під’їзду відносно пощастило, але цілих вікон немає майже ні в кого. Пані Олена каже, що зверталася за допомогою у службу «15-62», але вставити нове скло їй так і не допомогли. Зараз цей під’їзд — єдиний придатний для життя. У домі постійно проживають лише п’ять сімей. Найгірше, згадує Олена Михайлюченко, було минулої зими.

«Води не було. Її лише цього року дали влітку, а до цього набирали в сусідніх будинках, на джерело ходили. Опалення не було, тож грілися електрообігрівачем,  а коли світло відключали, то мерзли», — розповідає жінка.

У цю зиму жителі зруйнованого дому входять з комунальними благами: є світло, вода, газ, а з 1 листопада навіть підключили опалення.

Готуються до відбудови з літа

Улітку цього року будівельна компанія «Житлобуд-2» виграла тендер на розробку проєктної документації на аварійно-відновлювальні роботи цього будинку. Тоді ж тут з’явився будівельний паркан, що відгороджує перший під’їзд від решти будинку. У серпні сюди привезли і будівельний кран, згадують місцеві жителі, але вони не бачили, аби в будинку велися якісь роботи.

Біля шостого під’їзду досі лежать речі, що минулого року випали зі згорілих квартир: меблі, одяг, книжки, подушки та інше домашнє начиння. Це рідкісне явище навіть для Північної Салтівки, біля більшості зруйнованих будинків такі звалища давно поприбирали.

Ракети влучали в будинок більше 10 разів. Фото: KharkovNEWS.info

«Зараз ми ведемо лише підготовчі роботи, в основному — всередині приміщення. Ви приходьте сюди через два місяці, от тоді все побачите», — каже прораб будівництва.

Млявість підготовчих робіт можна пояснити нестачею коштів. Власне, майже всі крани на Північній Салтівці зараз стоять — навіть запущений лише вчора на вулиці Наталії Ужвій, 82, що мав розбирати один з під’їздів будинку. Але тут, на Бучми, все може скоро змінитися. 7 листопада управління з будівництва, ремонту та реконструкції департаменту ЖКГ міськради оголосило конкурс на капітальний ремонт будинку №36. Очікувана вартість становить 171,5 млн грн — це найбільші гроші, які мерія заплатить за ремонт одного будинку в Харкові, повідомив Харківський антикорупційний центр. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відбудова Харкова. На які будинки дали гроші

За ці гроші переможець конкурсу (ймовірно, це теж буде «Житлобуд-2») має відновити зовнішні стіни будинку та перекриття між поверхами, ліквідувати тріщини, заново змонтувати деякі сходові майданчики, відремонтувати покрівлю, ліфтові шахти, заново змонтувати комунікації, вставити вікна та двері. 

Вони повинні закінчити всі роботи до 31 грудня 2024 року. Аукціон має завершитись 20 листопада цього року, тож є шанси розпочати відбудову ще до морозів.

Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова