Землю на кордоні Харківської області віддають прикордонникам

Ділянка знаходиться у Вовчанській громаді.

Землю, призначену для оборони, використовували для сільгосппотреб.

Господарський суд Харківської області зобов’язав повернути 16 гектарів землі на кордоні з Росією у державну власність. Її вартість оцінена у 430 мільйонів гривень.

Слідчі встановили, що ділянку передали із державної власності у комунальну та надалі планувати використовувати для сільськогосподарських потреб. Проте ця ділянка належить до земель прикордонної смуги. Її можна використовувати тільки для побудови та використання інженерних захисних споруд для захисту від Росії.

«Землі прикордонної смуги можуть перебувати виключно у державній власності та мають використовуватися для оборони країни та забезпечення діяльності органів прикордонної служби. Вибуття таких земель до комунальної власності та подальше використання для сільськогосподарських потреб унеможливлює їх використання для захисту держави», — зазначили у Харківській обласній прокуратурі.

Тому прокурор звернувся до суду. Його позов повністю задовольнили. Наразі триває строк на подання апеляції.

Нагадаємо, ще у серпні 2021 року РНБО на своєму засіданні доручила Кабміну провести інвентаризацію земель вздовж кордону та передати їх у постійне користування Прикордонній службі. Власникам цих ділянок мали запропонувати продати землі державі, а у випадку незгоди – примусово вилучити. За даними ДПСУ, необхідно повернути понад 23 000 гектарів землі біля кордону.

Як писав KharkovNEWS.info, суд забрав у фермерів землю на кордоні Харківської області. Земельна ділянка площею понад 24 гектари знаходиться у Богодухівському районі.

Джерело

Новости Харькова