Митрополит-утікач із Харківської області отримав російський паспорт

Єлисей служив гауляйтеру тимчвсово окупованої частини Харківщини, а потім утік до Росії.

Колишній митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей ще наприкінці 2022 року отримав паспорт РФ і служить під проводом російського патріарха Кіріла (Гундяєва), який відкрито підтримав вторгнення в Україну.

Єлисей (Олег Іванов) почав працювати на Росію під час тимчасової окупації Ізюму, а після деокупації міста втік до Бєлгородської області. Там же у грудні 2022 року він отримав росвйський паспорт, з’ясувала «Українська правда». Відповідний документ з російського реєстру є в розпорядженні редакції. Дата видачі паспорта з двоглавим орлом — 13 грудня 2022 року.

Скрин: УП.

В «УП» є підтверджена інформація про понад 20 російських паспортів священослужителів московського патрірахату, зокрема в митрополита Онуфрія, намісника десятинного монастиря Гедеона (Юрій Харон) та ін.

Нагадаємо, навесні 2022 року митрополит Ізюмський відмовився виконувати рішення Собору Української православної церкви Московського патріархату, який висловив незгоду з позицією патріарха московського Кирила щодо війни в Україні. Про це він заявив у коментарі, наданому одному із пропагандистських російських каналів. У вересні 2022 року Єлисєя помітили в Росії, наприкінці листопада його позбавили звання «Почесний громадянин Ізюма». Наприкінці 2022 року Єлисей за поданням СБУ потрапив під санкції РНБО України. 

«Те рішення, яке було ухвалене у Києві 27 травня, де відбувся помісний собор, я не підтримав. Я не хочу порушувати вікової єдності з патріархом Московським і всієї Русі і як правлячий архієрей Ізюмської єпархії ухвалив рішення, і на це у мене є благословення Онуфрія, самостійно приймати рішення в межах своєї єпархії. Я ухвалив рішення: ми залишаємось у статуті, який діяв до 27 травня. Ми згадуємо патріарха і молимося за нього», — говорив Єлисей.

Після втечі до Росії він стояв на службах Кирила поруч з іншими російськими митрополитами у січні та лютому 2023 року.

Джерело

Новости Харькова