«Мені хотілося якимось чином зупинити це зло»: історія художниці, яка повернулася до Харкова з евакуації

За інформацією: Суспільне Харків.

Харківська художниця Діна Чмуж. Лютий 2023 року. Фото: Маргарита Дежкіна/Суспільне Харків

На початку повномасштабного вторгнення 1,5 мільйона жителів Харкова вимушені були виїхати з міста. Після вересневого контрнаступу ЗСУ до Харкова повернулася більшість людей. Одна з них — художниця Харківського літмузею та поетка Діна Чмуж, яка вимушена була покинути рідне місто через обстріли та страх окупації.

Свою історію повернення до міста мисткиня Діна Чмуж розповіла Суспільне Харків.

Страх окупації та евакуація

"Виїжджала з Харкова 6 або 7 березня, точно не скажу. Насправді це було дуже важке рішення, ми з мамою до останнього не хотіли їхати. Тато пішов воювати", — згадує художниця.

Харківська художниця Діна Чмуж. Лютий 2023 року. Фото: Маргарита Дежкіна/Суспільне Харків

"Було дуже багато питань, сумнівів, і, можливо, в останній момент, коли наш сусід сказав мені: "Ти взагалі можеш говорити російською" — ось цей страх окупації й страх того, що тебе однозначно "здадуть", мабуть, був найбільшою силою, що ми прийняли рішення все-таки їхати", — каже Діна.

Безсонні ночі напередодні повномасштабної війни

"Мені хотілося якимось чином зупинити це зло: тобто це неможливо, але намагаєшся хоча б якось, якісь "вкиди в космос" робити. І я тоді зробила лицаря з гербом України. Багато хто подумав, що це зроблено після 24 лютого", — згадує художниця.

Дівчина розповідає, що не спала три ночі перед повномасштабним вторгненням.

"Дуже очікувала в мандражі: це було наче щось неминуче сталося. І зараз важко сказати, чи це було травмою, чи це накопичений досвід", — ділиться Діна.

Харківська художниця Діна Чмуж. Лютий 2023 року. Фото: Маргарита Дежкіна/Суспільне Харків

"Відчуваю себе доречною в цьому місті"

"На той момент, коли виїжджали, було дуже багато вибухів і це була максимально кризова ситуація, плюс ще страх окупації. Наразі страху вже точно немає. Відчуваю тільки злість, а не страх і бажання поїхати. Відчуваю себе доречною в цьому місті, що воно мені потрібне, що, можливо, я йому потрібна", — розповідає жителька Харкова.

Харківська художниця Діна Чмуж. Лютий 2023 року. Фото: Маргарита Дежкіна/Суспільне Харків

"Ми постійно хотіли повернутися, чекали. У нас не було переїзду, ми не називали себе переселенцями. Розуміли, як тільки стає тихіше в Харкові — ми повертаємося. Намагалися і раніше, і влітку думали, але приїжджали і якраз були "прильоти" по нашому району", — ділиться спогадами харків'янка.

Два тижні Діна з мамою жили на Закарпатті, а потім — у Львові. Дівчина згадує, що постійно "сиділи на валізах". У вересні ж повернулися до міста.

Харківська художниця Діна Чмуж. Лютий 2023 року. Фото: Маргарита Дежкіна/Суспільне Харків

"Мені здається, що зараз Харків — це такий певний фронтир нових сенсів. Це не я вигадала, підгледіла у філософів. Мені здається, так воно і є. І тут дуже багато чого народжується і відчувається дуже велика сила. Хочеться бути до неї причетною. Напевно, відчуваєш себе частиною цієї енергії", — говорить Діна.

"Біль, який нікуди не йде"

Восени 2022 року Діна Чмуж повісила у центрі Харкова воєнний постер, коли остаточно повернулася до міста.

"Творчість — це така одна з найбільших рефлексій, які нам доступні. І ми можемо їх перетоплювати у пісні, які відображатимуть і наш сміх, і наше горе. Що для мене дуже важливо, навіть до повного повернення в Харків, коли ми приїжджали влітку, я обов’язково щось робила: клеїла, малювала", — ділиться дівчина.

Постер Діни Чмуж «Мапа болю». Лютий 2023 року. Фото: Маргарита Дежкіна/Суспільне Харків

"На тілі ви можете прочитати міста України. На той момент, коли я робила плакат, багато міст були окуповані, десь були обстріли. Якісь з цих міст досі окуповані, наприклад, Мелітополь, а ось Куп’янськ звільнено. Біль нікуди не йде", — розповідає художниця.

Діна каже: здавалося, що в якийсь момент всі люди відчували міста України фізично, і їй захотілося це зобразити.

"Оскільки Харків — моє рідне місто, він на плакаті розташований у самому серці, тому що він для мене, для мого тіла один з найвідчутніших", — говорить мисткиня.

"Харків — революційне місто в хорошому мистецькому сенсі"

На одному з харківських муралів Діна Чмуж зобразила, як стіл "виростає" з тюльпанів.

Мурал Діни Чмуж. Лютий 2023 року. Фото: Маргарита Дежкіна/Суспільне Харків

"Червоні тюльпани ніби створюють стіл. Мабуть, образ того, як народжується поезія, взагалі творчість. Також тут можна побачити трьох воронів, собаку. І драбини, які говорять про пошук істини", — пояснює Діна.

Художниця каже, що це алюзія на жіночу творчість: "Можна сказати — феміністична робота. А можна сказати, що певна алюзія до Лесі Українки, бо мене її образ не відпускає. Але вірш не Лесі Українки, вірш мій".

Харківська художниця Діна Чмуж. Лютий 2023 року. Фото: Маргарита Дежкіна/Суспільне Харків

Діна намалювала плакат "Харків — місто наснаги". Вона його придумала за рік до повномасштабного вторгнення: "Для мене це дуже багато. Тут така наснага, навіть не сила як сила, а можливість щось робити, велика енергія щось змінювати. Мені здається, що в Харкові дуже велика сила — це навіть те, що тут багато вітрів, ось ця змінність. Що певною мірою це в хорошому мистецькому сенсі революційне місто".

За даними міського голови Ігоря Терехова, нині у Харкові живе близько 1 мільйона 100 тисяч людей.

У березні минулого року кількість жителів зменшилася вп’ятеро, каже Ігор Терехов. Але вже за кілька місяців люди почали повертатися.

"Дуже багато людей поїхали з міста, бо не могли витримати ці жахи, які були у Харкові. Було дві хвилі повернення: перша — після березня, і потім дуже багато людей повернулися вже після того, як наші війська відтіснили окупантів до кордонів з РФ", — розповів Терехов.

До початку повномасштабної війни за статистикою у місті постійно проживали 1,5 мільйона жителів і 300 тисяч студентів, зазначив міський голова.

"Крім цього, близько 200 тисяч людей були з "конгломерації", які весь тиждень проживали в місті, а на вихідних виїжджали до своїх сіл", — говорить Ігор Терехов.

Що відомо

  • Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Харків залишили близько 30% населення.
  • Приблизні збитки Харкову за час повномасштабної війни складають 9 млрд доларів, сказав у грудні 2022 року міський голова Ігор Терехов.
  • За рік повномасштабної війни на Харківщині загинули щонайменше 1780 людей.
Новости Харькова