Машовець – про дії ЗСУ на півдні України: успіх не лише в Старомайорському

Військовий оглядач групи “Інформаційний спротив” Костянтин Машовець повідомив про просування ЗСУ у бік Токмака, на Бердянському напрямку та в районі Василівки.

“На Токмацькому напрямку ЗСУ продовжують наступ у південному напрямку. Відповідно, протягом минулих двох діб на схід від села Роботине підрозділи 1430-го мотострілецького полку територіальних військ (мсп ТрВ) противника продовжили відхід. Цього разу їм довелося позадкувати на чергові 1-1, 2 км, – зазначив Машовець. – Очевидно, що передові підрозділи ЗСУ досягли кордону с. Роботине – с.Вербове, попри той факт, що на ньому противник заздалегідь розгорнув три батальйони типу БАРС (1-й, 3-й, 14-й “Сармат”). Простіше кажучи, передові підрозділи ЗСУ не стали “упиратися рогом” у с. Роботине, а обійшли його зі сходу, і тепер знаходяться на відстані близько 3 км від північно-східної околиці с. Новопрокопівка – ключового пункту оборони противника на Токмацькому напрямку”.

Ілюстрація: мапа DeepState

За словами аналітика, становище противника на цій ділянці фронту погіршується тим, що ЗСУ розширюють “клин” між Роботиним та Вербовим, просуваючись до Вербового.

“Загалом, мені здається, перспективи у ЗСУ щодо “генеральної дирекції” Оріхів – Токмак ніяк не гірше, ніж на Бердянському напрямку… І сталося це протягом перших днів поточного тижня”, – прокоментував Машовець.

На Бердянському напрямку головною подією минулої доби стало офіційне повідомлення про деокупацію села Старомайорське. Це підтвердив Президент України Володимир Зеленський. Військовий оглядач навів подробиці про події в цьому районі.

“Підрозділи російської 60-ї омсбр залишили с. Старомайорське і відійшли з нього на південь у бік с. Заповітне Бажання… Очевидно, що найближчим часом і с. Урожайне чекає ця доля… Таким чином стає зрозумілим, що загальна ситуація на цьому напрямку для противника отримала постійну тенденцію до погіршення. Це, звичайно, ще не “падіння” Старомлинівського вузла оборони противника та не звільнення ключових висот у районі с. Керменчик… але вже досить чутливе для всієї системи оборони противника”, – зазначив аналітик.

Ілюстрація: мапа DeepState

Він наголосив, що звільнення Старомайорського докорінно змінює ситуацію і в районі села Приютне.

“Бо лівофлангові підрозділи 60-ї омсбр, 247-ї дшп і 71-ї мсп противника, внаслідок цього, по суті, виявляються охопленими з трьох сторін (вони надто глибоко залізли у північно-західному напрямку). Особливо, враховуючи той факт, що передові підрозділи ЗСУ вже стоять біля самого с. Приютне… Чергове перенесення зусиль українським командуванням з однієї ділянки (напрямку) на іншу, а потім у зворотному напрямку… виявилося досить вдалим. Противник “упустив” черговий “спалах” активізації ЗСУ, чекаючи його “трохи в іншому місці”, – вважає Машовець.

Джерело

Новости Харькова