«Ліхтаріки із вибухівкою»: у Харківський області спростували російський фейк

На Харківщині не знаходили ліхтарики, в яких була вибухівка.

На Харківщині спростували дезінформацію про «ліхтарики-вибухівки».

Днями у ЗМІ поширилась інформація про небезпечні ліхтарики, всередині яких може знаходитись вибухівка.

Харківській антикорупційний центр дослідив походження цієї історії і пояснив, чому це неправда.

Ще 3 березня один із російських телеграм-каналів, що працює у Запорізькій області, зробив допис, звинувативши ЗСУ у використанні ліхтариків для маскування вибухівки.

Скриншот проросійського видання

Інформація почала поширюватися на тимчасово окупованих територіях та в соціальних мережах росії.

Далі ці дописи з’явилися в українському медіапросторі. На Харківщині, зокрема, про небезпечні ліхтарики написали в Telegram міського голови Первомайського.

Згодом міська адміністрація Первомайського зробила офіційне спростування і зазначила, що їхній оригінальний допис не містив інформації про розкидання «ліхтариків» на їхній території.

Але вже у шкільних чатах Харкова з’являються повідомлення про необхідність провести бесіду з дітьми, адже начебто “ліхтарики розкидають по населеним пунктам”. 

Російський допис намагається спростувати “Центр протидії дезінформації”, але робить це некоректно.

І вже в їхньому повідомленні вперше з’являється фраза “такі “ліхтарики” почало розкидати проросійське населення Харківської області, про що повідомив міський голова Первомайського Микола Бакшеєв”. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Харків на чемоданах», «мобілізація пенсіонерів» та інші російські фейки

«А далі інформація розлітається не лише загальнонаціональними медіа. Про “знайдені ліхтарики” вже повідомляють селищні ради під Києвом», — пише ХАЦ.

У коментарі ХАЦ Микола Бакшеєв розповів, як до його телеграм-каналу потрапила інформація про небезпечні ліхтарики.

“Хтось із батьків, який служить у Збройних Силах, закинув це у шкільні чати міста. Його розтягнули, і воно потрапило в наш інформаційний відділ. Інформаційний відділ зробив публікацію. У місті таких випадків не було, ми зробили примітку. Але й сама наша публікація не містила інформацію, що це відбувалось у нашому місті”, – зазначив Бакшеєв.

Напередодні у Telegram Миколи Бакшеєва було опубліковано офіційне спростування.

У ньому зазначено, що після надходження повідомлень із соціальних мереж “виглядало доцільним попередити городян про небезпеку для дітей брати до рук будь-які невідомі предмети! Але інформація про те, що ліхтарики з вибухівкою розкидані по нашій громаді, наша публікація не містила. Вона зʼявилася при перепублікації на інших ресурсах із посиланням на нас. В той самий день ми зробили уточнення , що на території міста таких випадків не було. Тому, шановна громада, перевіряйте будь-яку інформацію щоб не стати жертвою пропаганди”.

У ХАЦ зауважують: «Варто зазначити, що нерідко дезінформацію в батьківські чати закидують спеціально з приміткою “джерело – родич з ЗСУ”. З іншого боку, джерелом дезінформації також стає контент, який українці беруть у російських пабліках та поширюють через своє коло спілкування. І наостанок: провести з дітьми бесіду про небезпеку підбирати на вулиці невідомі предмети варто. Зайвим точно не буде».

Як писав KharkovNEWS.info, Ігор Терехов спростував чутки про те, що влада Харкова готується до евакуації. Всі міські служби працюють у звичному режимі.

Джерело

Новости Харькова