Як рятувати Харків від занепаду? Три передумови економічного розвитку міста

Місто врятує наука та спрощення оподаткування.

Під час інвестиційного форуму «Kharkiv: Restart» чиновники та підприємці радилися, як привабити в місто інвесторів та повернути додому бізнес, що поїхав якнайдалі від війни. Дішли згоди, що Харкову необхідно зробити ставку на наукоємне виробництво, а державі — страхувати інвестиції.

Військова агресія Росії зробила Харків логістичним глухим кутом та поставила під постійну загрозу обстрілів. Але навіть за таких умов місто зберігає потенціал економічного розвитку. Сильні сторони Харкова — велика кількість населення, наукоємні виробництва та готовність місцевих інвесторів вкладати гроші. Але для економічного розвитку потрібно мати певні передумови.

Передумова №1. Повернути населення

Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info 

Якщо до війни в Харкові жило майже 1,5  мільйона людей, то у травні минулого року лишилося лише 300 тисяч. Поступово люди почали повертатися, і зараз, за різними оцінками, в місті проживає 1,1 — 1,3 млн чоловік, з переселенцями включно. Таким чином, масштаб населеного пункту робить його привабливим для інвестицій.

«Завдяки тому, що там велика кількість людей, це привабливий ринок для інвесторів. Врешті-решт, всі рахують споживачів — скільки споживачів на території, щоб можна було їм щось продати», — сказав на Форумі народний депутат Давид Арахамія.

Під час масового виїзду людей із Харкова найбільше втратили рітейлери. За даними виконавчого директора мережі супермаркетів «Клас» Сергія Макеєва, минулого літа у супермаркетів лишилося лише 50% покупців від довоєнної кількості. Зараз ситуація вже краща, чеків лише на 30% менше у порівнянні з літом 2021 року. Прогнози оптимістичні.

«Наступного року збираємось відбудувати зруйнований супермаркет і відкрити ще два», — каже Макеєв.

З цього видно, що бізнес розраховує на відновлення довоєнної кількості жителів Харкова та готується до їхнього повернення.

Передумова №2. Високотехнологічне виробництво

Фото: KharkovNEWS.info 

Аби людям було, за що купляти продукти в супермаркетах, вони повинні мати роботу. Харків зберіг науковий потенціал, отже, вважають підприємці, необхідно робити ставку на товари з високою доданою вартістю.

«У нас є ярлик логістичного глухого кута, і розвиватися зможуть лише ті сегменти економіки, які виготовляють легку в логістиці продукцію. Це наукоємні виробництва, IT, виробництва з високою доданою вартістю. Все те, що не має великої доданої вартості, буде неконкурентоспроможним», — вважає голова наглядової ради компанії «Авантаж» Анатолій Денисенко.

Як показала практика, такі компанії виявились досить стійкими. Наприклад, майже всі харківські IT-компанії збереглися, хоча 75% айтівців зараз не працюють у Харкові, проте не змінили реєстрацію і сплачують податки в місті.

«Харківський IT-кластер як організація майже удвічі зріс з моменту вторгнення рф в Україну. Консолідуючись, компанії виживали. Сьогодні з понад 270 учасників та партнерів ми маємо лише один кейс, коли компанія закрила свій бізнес», — розповіла на Форумі виконавча директорка Kharkiv IT-Cluster Ольга Шаповал.

Приклад наукоємного виробництва — іонно-плазмові двигуни для супутників, нова розробка машинобудівного заводу «ФЕД». На підприємстві порахували, що у 2028 році ринок таких двигунів лише у США складатиме 7 млрд доларів. 

«Ринок гігантський, бо це — будь-який супутник, який літає в космосі, і космічні кораблі. Наші двигуни можуть працювати по 15 років, не вимикаючись. Якщо проєкт буде реалізовано, податки лише для Харківської області складуть більше 2 млн доларів на місяць», — розповів заступник голови правління «ФЕД» Сергій Соколов.

Навіть технологічно прості виробництва в Харкові, наприклад, харчової галузі, змушені ускладнюватись. «Кулиничі» будують у Немишлянському районі комплекс із заморожування хліба та інших продуктів для подальшого експорту.

«Навіщо нам експортувати пшеницю, навіщо експортувати борошно? Треба експортувати їжу. Це рішення тих логістичних проблем, які виникли з західними колегами», — вважає власник хлібокомбінату «Кулиничі» Володимир Мисик.

Передумова №3. Страхування ризиків

Гетманцев обіцяє страхування підприємцям. Фото: Харківська міськрада

Готовність підприємців робити складні наукоємні проєкти та наявність достатньої кількості працівників, аби їх втілювати, — важлива, але недостатня передумова розвитку Харкова. Над містом тяжіє географічне прокляття: від Росії його відділяє всього 40 кілометрів. Саме тому безліч інвесторів ідуть з регіону, зокрема «Філіп Морріс».

«Як тільки ситуація покращиться, керівництво «Філіп Морріс» готове розглянути поновлення діяльності у Харківському регіоні», — так прокоментував можливість відновлення виробництва менеджер зі звʼязків з урядовими установами компанії Михайло Самоляк.

Покращення ситуації найближчим часом не прогнозується, отже, необхідне страхування ризиків. У Верховній Раді обіцяють, що невдовзі почнуть це робити.

«Маємо щільні контакти з агентством з гарантування інвестицій MIGA, і є вже певні пілотні проєкти щодо страхування військово-політичних ризиків в Україні, так само розвивається програма з ЄБРР. Уряди певних країн, наприклад Німеччини, страхують свої компанії, які мають бізнес в Україні. Наші резиденти теж повинні мати можливість застрахувати ризики. Є законопроєкт № 9015, який наділяє експортно-кредитне агентство функцією страхування бізнесу від військово-політичних ризиків. Це дасть можливість передбачити в бюджеті відповідне фінансування під ці ризики», — пообіцяв на Форумі голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Дещо може зробити і місцева влада, не чекаючи страхових гарантій від держави.

«Влада повинна компенсувати ризики — знижувати податки, у тому числі на землю та нерухомість. Ми знаходимся у червоній зоні, нам неможливо отримати кредит. Податок на землю в Харкові один із найвищих в Україні, тільки в Києві вище — це нонсенс, такого не може бути», — вважає Анатолій Денисенко.

У липні міська рада знизила податок на землю для підприємців, але лише тих, хто має зруйновану або пошкоджену обстрілами нерухомість. Підприємці вважають, що цих кроків назустріч поки що недостатно.  

Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова