Харківським фермерам рекомендують не працювати у 20-кілометровій небезпечній зоні

У південних районах області посівна вже розпочалася, на півночі це неможливо зробити.

Із керівниками сільськогосподарських підприємств проведуть роз’яснювальну роботу і реуомендуватимуть відстань, на якій цьогоріч краще не працювати.

Відповідне рішення прийняла Регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, його підписав голова ХОВА і комісії Олег Синєгубов. 

«Провести роз’яснювальну роботу серед фермерів, керівників сільськогосподарських підприємств, приватних сільськогосподарських виробників щодо мінної небезпеки під час проведення сільськогосподарських робіт у 20-кілометровій зоні від фактичної лінії розмежування, зокрема, рекомендувати утримуватися від проведення сільськогосподарських робіт на зазначених територіях унаслідок високої мінної небезпеки», — сказано в документі.

Нагадаємо, навесні в Харківській області засіють лише половину посівних площ. Більше 500 тисяч гектарів  — потенційно заміновані. Фермери вимушені змінювати діяльність підприємств, бо не можуть вийти в поля, страждає і тваринництво — без трави та сіна корови хворіють та дають мало молока.

Саперів на Харківщині критично не вистачає. На даний момент працює 25 підрозділів, але вони поки що розміновують виключно лінії електропередач на деокупованих територіях. До розмінування полів, лісосмуг, кладовищ поки що не приступали. Коли розпочнеться масштабне  гуманітарне розмінування, невідомо.

Джерело

Новости Харькова