Харківська область серед лідерів за закупівлею буржуйок

Більшість пічок придбали за два останні місяці 2022 року.

Харківська область серед лідерів за закупівлями буржуйок за бюджетні гроші у 2022 році.

У 2022 через Prozorro на Харківщині закупили 1387 пічок-буржуйок майже на 10 мільйонів гривень, повідомляє проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine.

Більше купили лише в Дніпропетровській (3273 пічки за 39 мільйонів гривень), Донецькій (2387 на 13 мільйонів гривень) та Київській (1849 на 8,5 мільйонів гривень) областях.

Департамент житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Харківської ОВА купив 1 000 буржуйок за 6 млн грн.

«Закупівлю провели поза Prozorro, тому не можна встановити, які саме пічки купили. КП «Жилкомсервіс» придбало 70 буржуйок в комплекті з димовими трубами. Ціна такого комплекту — 16 тисяч грн. Прямий договір уклали з ФОП Гутник Л.В. Чугуївська міська рада закупила 92 пічки за 998 тисяч грн», — повідомили автори проєкту.

У середньому буржуйка на Prozorro коштує 7 тисяч грн. Ціна залежить від розміру, матеріалу та додаткових деталей: наявності димоходу, варильної поверхні. 

«Часто такі печі закуповують для укриттів та «Пунктів незламності». На деяких із них можна готувати їжу — вони обладнані спеціальною поверхнею. Водночас у деяких регіонах печі безоплатно видавали місцевим жителям. Так робили, наприклад, у Бахмуті», — розповідає аналітик TI Ukraine Ярослав Пилипенко. 

У Харкові та Харківській області печі, зокрема, купляють для комунальних підприємств, «пунктів незламності», для співробітників ДСНС та жителів деокупованих територій. 

Джерело

Новости Харькова