Фермер постачав окупантам м’ясо та вивіз із Харківщини насіння соняшника в Росію

Чоловіка затримали.

Колаборант перебуває під вартою.

Співробітники Служби безпеки України затримали на деокупованій території Харківської області 48-річного чоловіка, який під час окупації надавав загарбникам м’ясо зі свої ферми, віддав позашляховик і вивіз насіння соняшника в Росію. Про це повідомив речник управління Служби безпеки України у Харківській області Владислав Абдула.

За даними слідства, колаборантом виявився керівник сільськогосподарського підприємства з Куп’янщини. Він розводив велику рогату худобу та вирощував сільськогосподарські культури. Після окупації почав добровільно співпрацювати із загарбниками.

«Встановлено, що з квітня до серпня 2022 року, протягом майже усього періоду окупації, зловмисник добровільно на постійній основі надавав представникам збройних формувань держави-агресора м’ясо худоби, яка вирощувалася на його фермі, — розповіли в СБУ. — Протягом липня-серпня минулого року він незаконно вивіз до росії щонайменше 40 тонн насіння соняшника на загальну суму понад півмільйона гривень».

Окрім цього, фермер зробив перереєстрацію свого підприємства за російським законодавством. Для цього він звернувся до фейкових податкових органів, які створили окупанти. Таким чином, чоловік зобов’язався платити податки в Росію. В одному з російських банків відкрив рахунок. Свою продукцію продавав російським монополістам.

Після деокупації фермер намагався уникнути правосуддя, однак його викрили та затримали. Чоловікові оголосили підозру за ч. 4 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Суд обрав йому міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Як писав KharkovNEWS.info, депутати допомагали окупантам вивозити урожай із Харківщини в Росію. Це депутати VIII скликання Ізюмської районної ради, які добровільно пішли на співпрацю з окупантами і організували їм оптові «поставки» насіння соняшника.

Джерело

Новости Харькова