Чиновницю з Вовчанська засудили на п’ять років за роботу на окупантів

Вирок отримала жителька Чугуївського району, яка до війни очолювала відділ ЖКГ.

Валентина Ропало займалася житлово-комунальним господарством у незаконно створеному відділі.

8 грудня Чугуївський міський суд Харківської області виніс вирок начальниці відділу житлово-комунального господарства та цивільного захисту Вовчанської міської ради Валентині Ропало. Жінку визнали винною у колабораційній діяльності та призначили покарання у вигляді п’яти років ув’язнення та позбавлення на десять років права обіймати посади в органах держвлади та місцевого самоврядування. Її майно не конфіскували. Про це повідомили у Харківському антикорупційному центрі зі посиланням на Єдиний державний реєстр судових рішень.

У матеріалах справи сказано, що Валентина Ропало є уродженкою села Охрімівка Чугуївського району. Має вищу освіту,  раніше судимою не була. Перебуває на посаді начальника відділу ЖКГ та цивільного захисту Вовчанської міськради. За інформацією ХАЦу, Ропало очолювала відділ у Вовчанській районній державній адміністрації із 2013 року, поки її не ліквідували.

За даними слідства, у липні минулого року окупанти запропонували Ропало посаду у так званій «військово-цивільній адміністрації Вовчанського району», яку незаконно створили. Жінка погодилася й стала начальницею «управління ЖКГ» у цій «адміністрації». Посаду обіймала до 13 вересня минулого року.

«Чиновниця займалась підбором кадрів, входила до складу так званого «оперативного штабу» з підготовки об’єктів соціальної сфери та ЖКГ Вовчанського району до осінньо-зимового періоду 2022-2023 років, готувала план управління ЖКГ на серпень минулого року та ще багато внутрішніх документів для роботи незаконного органу влади на тимчасово окупованій території», — розповіли у ХАЦі.

Винною жінку визнали за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. У суді вона повністю визнала провину та розкаялася.

Як писав KharkovNEWS.info, судитимуть 64-річного жителя селища Безлюдівка, якого обвинувачують у державній зраді. Чоловік під час повномасштабної війни спілкувався із давнім знайомим, який став гауляйтером Харківщини.

Джерело

Новости Харькова