27-річній експоліцейській із Харківщини загрожує довічне ув’язнення

Жінка два місяці переховувалася.

Колишню поліцейську обвинувачують у державній зраді.

До Червонозаводського районного суду Харкова направили обвинувальний акт стосовно 27-річної експоліцейської, яка під час окупації Куп’янська перейшла на бік загарбників. За даними слідства, до війни жінка обіймала посаду інспекторки з інформаційної підтримки відділу поліції №2 Харківського районного управління поліції №2 ГУ Нацполіції у Харківській області. Коли окупанти захопили місто, вона влаштувалася до «народної міліції». Встигла побувати на трьох посадах. Зокрема, зрадниця займалася обстеженням місцевих закладів освіти. За роботу їм платили 45 000 рублів.

«Спочатку вона здійснювала облік заяв та повідомлень про злочини в окупаційній «міліції». Згодом жінка добровільно обійняла посаду «и. о. инспектора штаба» у псевдоправоохоронному органі, а після цього стала «старшим инспектором группы анализа, планирования и учета Отдела полиции №1 (дислокация г. Купянск)». Псевдоправоохорониця особисто здійснювала обстеження навчальних закладів у Куп’янську та після цього по кожному об’єкту складала «акт обследования технической укрепленности и антитеррористической защищенности объекта», — розповіли у Харківській обласній прокуратурі.

Після деокупації жінка близько двох місяців переховувалася. Експоліцейську затримали 6 лютого 2023 року у селі Старовірівка (Куп’янський район) у будинку її родичів.

Обвинувальний акт щодо жінки склали за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає 15 років ув’язнення або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна. Наразі жінка перебуває під вартою.

Як писав KharkovNEWS.info, суд виніс вирок помічнику російського коменданта на Харківщині. 62-річний житель села Новий Бурлук під час окупації наводив російських військових на домівки односельців і разом із ними грабував їх. Його засудили на десять років.

Джерело

Новости Харькова