Здорове харчування та відмова від надмірності у їжі

Сьогодні, 16 жовтня, Міжнародний день здорового харчування. Цей день відзначається з 2011 року у 50 країнах світу. Головна мета це привернути увагу широкої громадськості до питань культури харчування.

Згідно з результатами досліджень кожна 5-та смерть на планеті  спричинена хворобами, які виникають внаслідок неправильного харчування. Головні винуватці – захворювання серцево-судинної системи, діабет II типу та онкологічні захворювання. Неправильне харчування є одним з  факторів  скорочення тривалості життя у всьому світі.

Число людей з надмірною вагою помітно зростає з року в рік. Причини цього криються в самих різних сторонах життя – шкідливі харчові звички, психологічна залежність від їжі, різноманіття суперечливих відомостей про користь і шкоду тих або інших продуктів.  Нерідко ми їмо не тому, що голодні або потребуємо поживних речовин, а тому, що не задоволені життям, не можемо знайти кращий спосіб заспокоїти себе в стресовій ситуації. Їжа служить задоволенню не фізіологічної, а емоційної потреби: в любові, безпеці, прийнятті. Все це самим несприятливим чином позначається на здоров’ї- зростає кількість захворювань, пов’язаних з ожирінням.

Дані національного дослідження STEPS, яке проводилось в Україні, свідчать про те, що в Україні розповсюджені нездорові моделі харчування. Так, дві третини (66,4%) населення не споживали достатньої кількості фруктів і овочів. Майже половина населення (44,9%) завжди або часто додавала в їжу сіль або солоний соус до їжі або під час їжі. Середнє споживання солі становило 12,6 г на добу, що більше ніж удвічі перевищує максимальний рекомендований Всесвітньою організацією охорони здоров’я рівень – 5 г на добу.

Здорове харчування – це харчування, яке забезпечує ріст, нормальний розвиток і життєдіяльність людини, сприяє зміцненню її здоров’я та профілактиці захворювань. Дотримання правил здорового харчування в поєднанні з регулярними фізичними вправами скорочує ризик хронічних неінфекційних захворювань, таких як абдомінальне ожиріння, серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, підвищений  артеріальний тиск  і онкологія.

Кілька порад для здорового харчування.

Споживайте помірну кількість жирів та олій. Використовуйте ненасичені рослинні олії (наприклад, оливкові, соєві, соняшникові, кукурудзяні), а не жири тваринного походження. Віддавайте перевагу білому м’ясу – птиці та рибі. Коли це можливо, віддавайте перевагу молоку та молочним продуктам з низьким або зниженим вмістом жиру. Уникайте оброблених, запечених і смажених продуктів, які містять трансжири промислового виробництва.

Споживайте менше солі та цукру. При приготуванні їжі обмежте кількість солі та приправ з високим вмістом натрію (соєвого соусу та рибного соусу). Обмежте споживання безалкогольних та інших напоїв з високим вмістом цукрів.

Споживайте  більше різноманітних  овочів і фруктів. При їх приготуванні  уникайте надмірної обробки, оскільки це може привести до втрати важливих вітамінів. Консервовані або сушені овочі та фрукти можна використовувати, але віддавайте перевагу таким без додавання солі та цукру.

Їжте різноманітні продукти. Поєднуйте різні продукти, у тому числі основні продукти харчування: злаки, бобові, овочі, фрукти та продукти тваринного походження (м’ясо, рибу, яйця та молоко).

Пам’ятайте, що відсутність шкідливих звичок, фізична активність та збалансоване харчування збереже ваше здоров’я та дасть змогу отримувати задоволення від життя.

Ціль «Їсти здорову їжу» 

Коли йдеться про здорове харчування, люди часто відчувають розгубленість і не знають, із чого почати, що заважає їм почати взагалі. Звісно, упорядкувати раціон, зробити його здоровим і збалансованим може бути дуже складним завданням, особливо, коли ви маєте мало часу чи погану звичку заїдати стрес чимось не дуже корисним. Утім маленькі кроки допоможуть і тут. Зробіть правилом їсти салат в обід щодня або приберіть сільницю зі столу і додавайте до страв замість солі трави і різноманітні спеції. Відмовтеся від цукру й сиропів у каві або чаї або для початку замість двох ложок цукру додайте одну.

ВООЗ рекомендує вживати не менше п’яти порцій фруктів і овочів  на день. Спробуйте з’їдати яблуко замість перекусу. Пам’ятайте, що «здорова» тарілка має на 50% складатися з овочів (крім картоплі), тож намагайтеся поступово впровадити це правило і в своє життя.

Ще одна порада: спробуйте щовечора виділяти 15 хвилин, щоби продумати раціон на наступний день і підготувати відповідні продукти. Ймовірно, коли настане час обіду, ви зробите вибір на користь здоровішої їжі.

Джерело

Новости Харькова