Заживили вже 300 осель: як у Циркунах понад 9 місяців жили без світла

За інформацією: Суспільне Харків.

Наслідки російської окупації у Циркунах. Фото: Суспільне Харків

У звільненому селі Циркуни, де з початку повномасштабної війни не було електрики, заживили перші 300 осель. Майже половина опор, дротів і трансформаторів пошкоджені.

Про це Суспільному повідомив головний інженер розподільчих мереж "Харківобленерго" Геннадій Білоконь.

Заряджали сонячні ліхтарики

Світла в будинку Тетяни Кириленко в селі Циркуни не було з першого дня повномасштабної війни. Електропостачання відновили тиждень тому.

"Ми газу раділи, а світлу — так взагалі. Тим більше в нас і пічка електрична. Тому нам тепер добре", — говорить жителька села Циркуни Тетяна Кириленко.

Пошкоджений внаслідок російський обстрілів будинок у Циркунах, грудень 2022 року. Фото: Суспільне Харків

Під час окупації Тетянина сім’я залишалася в селі — 72 дні жили у сусідів у підвалі.

"І там були сонячні батареї, ліхтарики. І оце їх заряджали вранці, а ввечері в підвалі вмикали світло. У хаті ніхто не жив", — говорить жителька Циркунів.

У Тетяни на зарядці телефон і павербанк — про запас, каже господарка: "Коли під’єднують інші будинки, в нас удень можуть вимкнути світло, на годину-дві".

Пошкоджений внаслідок російський обстрілів будинок у Циркунах, грудень 2022 року. Фото: Суспільне Харків

Електрику в селі відновлюють працівники "Харківобленерго" — нині замінюють пошкоджені опори на нові.

Допомагають енергетики інших районів

Живлення відновили понад 300 споживачам — це п'ята частина від усіх помешкань у селі, каже головний інженер розподільчих мереж "Харківобленерго" Геннадій Білоконь.

"Дуже значні пошкодження у Циркунах на нашій високовольтній підстанції, наша лінія була дуже пошкоджена. Дуже багато заміновних територій. На жаль, це зайняло в нас дуже багато часу, щоб відновити", — каже Білоконь.

Енергетики відновлюють електропостачання в Циркунах, грудень 2022 року. Фото: Суспільне Харків

На допомогу місцевим енергетикам залучають підрозділи з інших районів. Цього тижня у селі працюють спеціалісти іншого краю області — з Лозової.

За словами Білоконя, до кінця року енергетики планують заживити ще близько 200 абонентів у Циркунах. Коли відновлять постачання в усьому селі — не прогнозує.

Що відомо

  • 7 травня Генштаб повідомив про те, що українські військові повернули контроль над селом Циркуни, яке розташоване під Харковом.
  • Почали подавати електроенергію у Циркуни 19 грудня.
Новости Харькова