За загибель двох курсантів судитимуть колишнього викладача та співробітника ДСНС

Досудове розслідування у справі про загибедь двох курсантів Університету цивільного захисту звершили.

Курсанти місяць очищали осколково-фугасний снаряд за наказом викладача.

Слідчі завершили досудове розслідування у справі про вибух у навчальному центрі Держслужби України з надзвичайних ситуацій на Харківщині, під час якого загинули двоє курсантів. За убивство через необережність судитимуть ексначальника кафедри Національного університету цивільного захисту, підполковника ДСНС у Сумській області — за незаконну передачу снаряду.

За даними слідства, курсанти були на навчанні у Міжрегіональному центрі гуманітарного розмінування неподалік Харкова. 31 травня вони виконували завдання начальника кафедри Олександра Шевчука, який наказав їм зробити макет снаряда, і прибирали вибухову речовину зі снаряда. У цей момент пролунав вибух. Це сталося у приміщенні на другому поверсі Центру. Встановлено, що бойовий артилерійський снаряд Шевчук отримав від співробітника ДСНС. Курсанти очищали снаряд протягом місяця. 

«Ми додатково допитали свідка, курсанта четвертого курсу, який знімав на відео спроби хлопців виконати завдання. За його словами, бойовий снаряд привіз один із підполковників та передав начальнику кафедри. А маніпуляції щодо охолощення боєприпасу курсанти вперше здійснювали в приміщенні кухні, і це є на відео. Загалом, за словами інших свідків, роботи з очищення осколково-фугасного снаряда тривали близько місяця — за готовий макет керівник пообіцяв хлопцям відпустити на вихідні. Всі курсанти, з якими ми поспілкувалися наполягають, що вичищати бойовий снаряд у вільний від навчання час давав завдання начальник кафедри», — розповів начальник слідчого управління Головного управління Нацполіції у Харківській області Сергій Болвінов.

Колишнього начальника кафедри обвинувачують за ч. 2 ст. 119, ч. 1 ст. 263 і ч. 2 ст. 367 (вбивство двох осіб з необережності, незаконне поводження з бойовими припасами та службова недбалість, що спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України, йому загрожує від п’яти до восьми років ув’язнення.

Співробітник ДСНС обвинувачується за ч. 1 ст. 263 (придбання, зберігання та передача бойових припасів без передбаченого законом дозволу). Санкція статті передбачає від трьох до семи років тюрми.

Як писав KharkovNEWS.info, удень 31 травня у приміщенні одного з навчальних підрозділів Державної служби України з надзвичайних ситуацій пролунав вибух. Трагедія сталася за 50 кілометрів віх Харкова, у приміщенні гуртожитку, де перебували курсанти Національного університету цивільного захисту.

Під час вибуху поранення отримали троє третьокурсників. Двоє поранених курсантів Роман С. і Євген К. померли у «швидкій» дорогою до лікарні, 20-річний курсант отримав незначні травми. 3 червня двох загиблих курсантів поховали у Харкові.

Слідчі встановили, що здетонував артилерійський снаряд 152 калібру. Його приніс у навчальний корпус начальник кафедри Олександр Шевчук. За деякий час він наказав курсантам розбирати боєприпас і зробити з нього макет. Курсанти сказали, що не знають, як це правильно зробити, оскільки навчаються тільки на третьому курсі. Однак начальник заявив, що не пустить їх у звільнення, якщо вони не зроблять цього.

На час проведення розслідування щодо загибелі двох курсантів відсторонені четверо співробітників Національного університету цивільного захисту. 12 червня Шевчука звільнили з університету.

Джерело

Новости Харькова