Військові били ухилянта з Харкова, який тікав через кордон

За даними слідства, чоловік хотів потрапити до Польщі.

Державне бюро розслідувань оголосило підозру двом співробітникам Самбірського військкомату, які незаконно утримували та катували двох чоловіків.

Підозру отримали заступник начальника відділу Самбірського районного терцентру комплектування та соцпідтримки та військовий-водій цього ж відділу. Слідчі встановили, що двоє чоловіків, яких били, виявилися ухилянтами, вони хотіли втекти до Польщі. Прикордонники привезли їх до військкомату, однак там заступник начальника та водій протягом тижня незаконно утримували їх та били. Зокрема, 19 вересня під «наглядом» керівника водій побив чоловіків. Одному чоловіку завдавав ударів руками й ногами по тілу та обличчю й погрожував зброєю. Іншого чоловіка вдарив по голові.

«Мешканці Харкова та Кривого Рогу намагалися незаконно перетнути кордон і потрапити до Польщі. Однак їх затримали прикордонники, склали протокол про порушення правил перетину державного кордону і доправили до військкомату для постановки на військовий облік. У військкоматі обох чоловіків намагались примусити «добровільно» пройти військово-лікарську комісію для подальшої мобілізації, на що вони не погоджувались. Одного з потерпілих утримували в приміщенні військкомату 10 днів, іншого — 7″, — розповіли у ДБР.

Підозру співробітникам військкомату оголосили за ч. 2 ст. 146 і ч. 2 ст. 127 (незаконне позбавлені волі та катування, вчинені за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України. Їм загрожує до десяти років тюрми. ДБР подало клопотання щодо обрання підозрюваним міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Як писав KharkovNEWS.info, 19 вересня у мережі з’явився відеозапис, на якому чоловік у військовій формі у приміщенні б’є та лає цивільного. Відео було зроблено у військкоматі міста Самбір на Львівщині. Чоловік, з якого знущалися, — харків’янин.

Жителі Старого Самбору розповіли, що Вадим приїхав із Харкова, йому 43 роки. У Самборі він волонтерив, допомагав людям, у бомбосховищах розважав дітей, працював аніматором. Згодом до Вадима переїхав і його батько, він має інвалідність.

Джерело

Новости Харькова