Судитимуть співробітника ФСБ, який катував жителів Харківщини

Окупант незаконно затримував людей і відправляв до катівні у Вовчанську.

Окупанту загрожує до 12 років тюрми. 

До Чугуївського суду передали обвинувальний акт щодо співробітника ФСБ Росії, який знущався з мирних мешканців Харківщини. Житель Московської області, який працює у 9-му управлінні департаменту оперативної інформації 5-ї служби ФСБ Росії, на початку повномасштабної війни прибув до Вовчанська. Він мав придушувати рух українського опору та проводити «профілактичну роботу». 

Слідчі встановили, що у квітні 2022 року співробітник ФСБ із десятьма російськими військовими зупинив машину. Чоловіка запідозрили у співпраці з українськими військовими та Службою безпеки і передачі місць перебування окупантів. 

Загарбники наказали чоловікові їхати за вказаним маршрутом. Його супроводжували два окупанти, які попередили, що при «різких рухах» будуть відкривати вогонь. Вони приїхали до місцевої прокуратури. Там знаходилася катівня. Чоловіка затягнули у підвал, де перебували понад десятеро людей. 

У катівні чоловіка утримували 86 діб. Його, як і інших затриманих, катували. Співробітник ФСБ не тільки давав вказівки, а й сам катував людей. Чоловікові вдалося втекти. Він переплив річку та опинився на підконтрольній Україні території. 

«Під кураторством працівника фсб рф з потерпілим проводили «допити» та катували: прив’язали до мочок уха дроти та били струмом, а також пиляли напильником зуби. Затриманого били по всьому тілу, не давали питну воду, а серед їжі періодично була каша, яку окупанти приносили у технічному відрі. При цьому обвинувачений не тільки віддавав накази на жорстоке поводження, а й особисто брав участь у катуваннях», — розповіли у Харківській обласній прокуратурі. 

Співробітника ФСБ обвинувачують за ч. 2 ст. 28 і ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України. Йому загрожує від 8 до 12 років тюрми. Він оголошений у розшук. Інших фігурантів продовжують ідентифікувати. 

Як писав KharkovNEWS.info, обвинувачений співробітник ФСБ Росії — це Максим Живило. Він також займався контролем перевезення вантажів через російські у бік Росії, зокрема погоджував вивезення до Росії майна українців, яке награбували окупанти.

Джерело

Новости Харькова