Суд не пом’якшив вирок харківському охоронцю, який працював на ФСБ

Чоловік проведе 15 років у в’язниці. 

Зрадник у суді заявив про любов до СРСР. 

Харківський апеляційний суд не задовольнив позов захисту 60-річного харків’янина, який передавав ФСБ Росії інформацію про українську армію. У позові сторона захисту просила пом’якшити вирок, проте суд відмовив. Зрадник проведе у тюрмі 15 років. 

За даними слідства, охоронець паркувального майданчика наприкінці 2022 року почав спілкуватися зі співробітником ФСБ Росії у Московській області, який із жовтня 2022 року входить до спецслужби на Бєлгородщині. Через Telegramвін отримав завдання — проводити підривну роботу проти України.  

Чоловік стежив за українськими військовими, маршрутами пересування, збирав дані про командирів спецпідрозділів Збройних сил України, співробітників Служби безпеки та військових льотчиків. До цієї інформації додавав медіафайли та прив’язку до місцевості. Ще одним завданням був збір інформації щодо об’єктів критичної оборонної промисловості Харкова, окупантам потрібна була така інформація для завдання ракетних ударів. 

Затримали чоловіка у березні 2023 року. Його відправили під варту без права внесення застави. Під час судового засідання чоловік розповідав про любов до СРСР. 

«У судовому засіданні чоловік пояснив, що народився і виріс в СРСР і не вважає, що скоїв злочин. Він також додав, що не може ділити на частини «свою велику батьківщину СРСР». Своє майбутнє засуджений хоче пов’язати з країною, в якій не буде війни, при цьому для нього не має значення, чи буде це Україна чи рф», — розповіли у Харківській обласній прокуратурі. 

Комінтернівський райсуд Харкова визнав винним чоловіка за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України призначив чоловікові покарання у вигляді 15 років тюрми з конфіскацією майна, однак захист не погодився із вироком і пішов в апеляцію. 

«Сторона захисту подала апеляційну скаргу, в якій просила помʼякшити вирок. Проте колегія суддів Харківського апеляційного суду підтримала позицію обласної прокуратури та залишила вирок без змін, а апеляційну скаргу — без задоволення», — повідомили у прокуратурі. 

Як писав KharkovNEWS.info, налагодити зв’язок із росіянами охоронцю допоміг родич. Завербував його співробітник оперативної групи ФСБ у Бєлгородській області А. П. Саліцев. Окрім розвідувальної інформації, чоловік готував теракти.

Джерело

Новости Харькова