Стипендія наче американські гірки. Що відбувається з виплатами у харківських університетах?

У кількох великих університетах стипендію отримують менше половини від студентів, які мають на це право.

Частина харківських студентів із першого дня нового навчального року залишилася без стипендій. У деяких вишах дізналися про це тільки у другій половині жовтня, а в інших університетах кількість отримувачів стипендії не зменшували, бо отримали фінансування від Міністерства освіти.

Харківські студенти другий семестр вибірково потерпають від невиплат. У двох найбільших вишах міста доводиться посеред навчального року переглядати перелік здобувачів освіти, що можуть отримати винагороду за навчання. Це відбувається через те, що Міністерство освіти недофінансовує стипендіальний фонд. Без пояснень, чому саме у Харкові і чому саме ці університети. Причому кількість грошей може змінюватися щомісяця, а значить і кількість отримувачів стипендії.

«Уже не йдеться ні про які 40 відсотків»

Перші ознаки негараздів зі стипендією відчули студенти Харківського національного університету ім. Каразіна. У другому семестрі минулого навчального року у виші скоротили кількість отримувачів із традиційних 40% (за рейтингуванням після сесії академічна стипендія призначається 40% студентів від кількості усіх студентів бюджетників денної форми навчання) до 18% студентів. Саме стільки «учнів» отримали виплати за березень після консультацій керівництва вишу з органами студентського самоврядування. Згодом університету довелося щомісяця оновлювати цей відсоток в залежності від отриманих коштів. Так, наступні три місяці гроші отримували 25 % студентів, а у липні-серпні 2023-го знову лишень 18%. Початок нового навчального року покращення не приніс: за вересень і жовтень тільки 18% студентів першого-четвертого курсів отримали кошти. Але наприкінці жовтня з`явилася надія, що за перший семестр цього навчального року отримають ще стільки ж стипендиатів.

«Спільні зусилля студентського самоврядування та керівництва університету з вирішення щодо збільшення стипендіального фонду перед Міністерством освіти і науки України були успішними. 23 жовтня університет для виплати стипендії отримав додатково 9 млн. 740 тис. грн. Завдяки цьому ми змогли збільшити відсоток стипендіатів з 18% до 36%. Відповідно, у листопаді стипендіальна комісія університету буде розглядати питання із розрахунку 36% загального ліміту стипендіатів, яким буде призначена академічна стипендія починаючи з вересня по грудень 2023 року», — повідомили KharkovNEWS.info у пресслужбі ХНУ ім. Каразіна. 

Як тільки зроблять усі перерахунки, стипендії за вересень і жовтень зможуть отримати ще 18% студентів, які їх не отримали, обіцяють у виші.

Студенти НТУ «ХПІ» уперше стикнулися зі скороченням фінансування цього навчального року. Двадцятого жовтня вони дізналися про наказ, яким кількість стипендіатів скорочено у понад два рази. Таким чином замість 40% виплати отримали усього 15% студентів. Політехніки навіть намагалися трохи сперечатися з керівництвом і хотіли опротестувати наказ Ученої ради. Найбільше образилися першокурсники. Адже учорашні абітурієнти-відмінники, які склали НМТ майже на 190 балів, залишилися без грошей.

«Усе було добре, хоча чутки про скорочення ходили, але ми подали документи на відкриття стипендіального рахунку, а 20 жовтня дізналися про наказ. І найогидніше те, що наші друзі, знайомі, які вступили до інших вишів і набрали на НМТ набагато менше балів, отримують стипендію, а ми, які вступили на престижні спеціальності, — ні. Звісно, усі ми знаємо рейтинг кожного і розраховували на ці кошти. А тут виходить, що стипендія — то американські гірки», — розказав першокурсник Андрій.

У пресслужбі вишу KharkovNEWS.info повідомили, що проблеми з фінансуванням почалися ще минулого семестра, але в університеті було прийняте рішення не скорочувати кількість отримувачів із надією, що до кінця року МОН погасить усі борги. Але у жовтні стало ясно: доведеться «різати».

«У жовтні 2023 року університету стало зрозуміло, що в повному обсязі Міністерство освіти і науки України не має можливості профінансувати заклад, тому 20 жовтня Ученою радою НТУ «ХПІ» було ухвалено рішення про скорочення ліміту стипендіатів з 36,2 % до 15 %, оскільки саме такий відсоток студентів можна було забезпечувати повним розміром стипендії. Це було дуже складне рішення для Харківського «Політеху», — йдеться в офіційній відповіді.

Рішення стосується студентів усіх курсів і може бути переглянуте у разі надходження додаткового фінансування від МОН, адже за законом виші не мають права виплачувати стипендії з інших фондів. Поки що НТУ «ХПІ» не закрив стипендії, починаючи із серпня.

Уже після цього рішення університет отримав інформацію від профільного міністерства про перехування коштів. У виші сподіваються, що до кінця року зможуть виплатити стипендії усім здобувачам освіти, які мають на це право.

У Харківському національному економічному університеті говорять, що уже давно не згадують про ті 40% студентів, які мали б отримувати стипендії. МОН не пояснює скорочення стипендіального фонду.

«Про 40% взагалі мова не йде. У МОН не пояснюють це ніяк. Я зі свого боку можу це пояснити, мабуть, тим, що у нас за час повномасштабної війни 1500 студентів перевелася з контракту на бюджет. Це діти із прифронтових населених пунктів», — розповів KharkovNEWS.info ректор ХНЕУ ім. Кузнеця Володимир Пономаренко.

Університет вимушений був скорочувати список отримувачів стипендії із 40 до 17%, згодом — до 25. Щось може змінитися з фінансуванням, сподіваються у виші, у новому фінансовому році.

Кому не «порізали»

У Харківському національному медичному університеті радіють, що жодного разу їм не доводилося скорочувати перелік стипендіатів. Можливо, через те, що виш — подвійного підпорядкування: Міносвіти і Мінздоров`я. Завдяки цьому усі 40% студентів, які мають на це право, уже отримали гроші за вересень-жовтень, повідомила речниця вишу Інна Чухно.

Харківському авіаційному інституту теж не коригували стипендіальний фонд, повідомив ректор Олексій Литвинов. Були невеликі затримки у вересні, але уже 40% студентів отримали гроші за перші два місяці нового семестру.

До речі, проблем із стипендіальним фондом немає у жодному виші в інших областях України. 

Джерело

Новости Харькова