Російські пропагандисти намагаються завадити евакуації дітей із Куп’янського району

Жителів закликають залишатися дома.

Росія активно використовує пропагандистські ресурси, аби завадити евакуації дітей із Куп’янщини.

Зокрема, вона розповсюджує фейкову інформацію про те, що після евакуації до будинків людей нібито заселять військових Збройних сил України, дітей вивезуть на захід України. Росіяни брешуть про цькування російськомовних дітей і закликають жителів Куп’янського району не евакуюватися, наводять приклад Авдіївки.

«Поширюються дезінформаційні повідомлення, в яких жителів Харківщини закликають відмовлятися від евакуації, залякуючи, що у їхні домівки одразу ж заселяться військові ЗСУ, а дітей вивезуть на захід України, де цькуватимуть через російськомовність. Паралельно поширюються історії з героїзацією жителів Авдіївки, які «ховали дітей від евакуації». Однак не береться до уваги, що таким чином батьки наражали дітей на смертельну небезпеку», — повідомили у Центрі протидії дезінформації.

У Центрі протидії дезінформації нагадали, що Росія постійно використовує українських дітей для своїх злочинних цілей. Зокрема, дітей депортують на тимчасово окуповану територію. Наразі вивезено щонайменше 20 000 українських дітей, через це Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав орден на арешт Путіна. Центр протидії дезінформації зауважує: такі повідомлення росіяни хочуть видати за піклування, однак насправді люди їм потрібні як живий щит

«Пропагандисти подають свої «поради» як піклування, але єдина мета цієї кампанії — скористатися цивільним населенням як живим щитом для стримування дій ЗСУ», — пояснили у Центрі.

Як писав KharkovNEWS.info, на Харківщині розпочнеться нова хвиля примусової евакуації, аби вивезти з небезпечних населених пунктів усі родини з дітьми. Це села у двох громадах, по яких останні тижні Росія завдає ударів.

Джерело

Новости Харькова